Jak zrobić śledzie matias mrożone? Przepis na holenderski przysmak

Jak zrobić śledzie matias mrożone? Przepis na holenderski przysmak
Autor: Shutterstock.com Jak zrobić śledzie matias mrożone? Przepis na holenderski przysmak
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Mrożone śledzie holenderskie można kupić w dobrych sklepach rybnych. To specjalny rodzaj świeżego śledzia matias, który zaraz po złowieniu i oczyszczeniu został zamrożony. Mięso tych śledzi jest różowe, tłuste i bardzo smaczne. Śledzie nie są solone. Można je jeść od razu po rozmrożeniu lub zamarynować. Mrożone matiasy uważane są za największy przysmak wśród śledzi. Oto najlepszy przepis na piklowane śledzie mrożone. 

SKŁADNIKI

  • 500 g śledzi mrożonych, wyfiletowanych, połączonych jedynie ogonkiem
  • 1 marchewka, pokrojona na cienkie wstążki lub w słomkę, cienkie słupki
  • 1 duża cytryna, przekrojona na pół i pokrojona na cienkie plasterki
  • 1 duża cebula
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz grubo mielony (młotkowany), cukier, sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie rozmrozić. Pokroić na dzwonka lub węższe kawałki. 
  • Na dnie słoika położyć listek laurowy oraz kilka ziaren ziela angielskiego. Następnie układać warstwami kolejno: cebula, potem marchew, plasterk cytryny. Posypać przyprawami: 1/2 łyżeczki cukru, 1/8 łyżeczki soli, trochę grubo mielonego pieprzu.
  • Teraz ułożyć warstwę śledzi. I znowu cebula, marchew, cytryna, cukier, sól, pieprz. Powtórzyć to samo. Ponownie warstwa śledzi i warzyw oraz owoców. Ostatnią warstwą powinna być mieszanina cebuli, marchwi i plasterka cytryny. 
  • Naczynie ze śledziami zamknąć. Wstawić do lodówki na 2-3 dni. 
  • Przed podaniem śledzie skropić oliwą. Podawać z ciemnym chlebem i piórkami świeżego kopru. 
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?

Tatar ze śledzi - 9 przepisów na śledziowy tatar

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej