Jak zrobić karpia po żydowsku? PRZEPIS

2021-03-29
karp po żydowsku jak zrobić
Autor: mat. pras. MSM Mońki Są różne przepisy na karpia po żydowsku, lecz zawsze jest to ryba podawana na zimno, w słodkiej galarecie z migdałami i rodzynkami
łatwy
80 min
4

Karp po żydowsku, to tradycyjna potrawa polskich Żydów, która szybko przedostała się na wigilijne stoły Polaków. Nie istnieje jeden przepis na karpia po żydowsku, jednak wszystkie przepisy łączy fakt, że karp podawany jest na zimno, w słodkiej galarecie z migdałami i rodzynkami. Podajemy najlepsze przepisy na wigilijnego karpia po żydowsku. Dzięki nim w łatwy i szybki sposób wykonasz smaczną i oryginalną gefilte fisz, jak inaczej nazywany jest karp po żydowsku.

Czytaj także: Przepis na karpia żydowsku  Soni, mamy Gołdy Tencer oraz Karp po żydowsku w galarecie.

Sprawdź także >>> Karp smażony - tradycyjny polski przepis

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg karpia (Jaki karp do galarety będzie najlepszy? Sprawdź tutaj.)
  • paczka włoszczyzny
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oliwy lub masła
  • ziele angielskie (ok. 10 ziarenek)
  • 3 listki laurowe
  • 100 g rodzynek
  • 200 ml białego wina
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz, cukier
  • żelatyna (w odpowiedniej ilości na 1 litr płynu)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Surowego karpia sprawić i wyfiletować. Następnie odciąć głowę i kręgosłup, rybę osolić i skropić sokiem z cytryny pozostawiając na 30 minut.
  • Obrać włoszczyznę, pokroić w talarki, podsmażyć na oliwie.
  • Do warzyw dodać 1,5 litra wody, podpieczone na patelni całe cebule, ziele angielskie, rodzynki, liście laurowe, wino, sól i pieprz. Gotowy wywar gotować przez ok. 20 minut. 
  • Filety z karpia dodać do wywaru i na bardzo niskim ogniu gotować przez następne 30 minut.
  • Rybę delikatnie odłowić, a wywar przelać przez sitko zachowując jedynie rodzynki. Wywar należy doprawić do smaku cukrem i pieprzem.
  • Rozpuścić odpowiednią ilość żelatyny i dodać do płynu. Po wystygnięciu, usunąć większe ości z ryby i ułożyć dzwonka na półmisku posypując rodzynkami.
  • Zalać dzwonka schłodzoną żelatyną tak, aby cała ryba pokryta była galaretką. Gotowy półmisek schłodzić w lodówce.