Jak zrobić harrisę? PRZEPIS
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Harissa to przysmak kuchni tunezyjskiej. Bardzo bardzo ostra pasta, w której skład wchodzą: papryka, czosnek, kolendra, kminek (zwyczajny i rzymski), mięta i oliwa.
SKŁADNIKI
- 3 czerwone papryczki chilli (bez gniazd nasiennych)
- 1 czerwona papryka
- 6 ząbków czosnku
- 30 g świeżego imbiru (obranego i pokrojonego w kawałki)
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- garść liści świeżej kolendry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- oliwa do zalania
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Paprykę upiec w piekarniku lub na grillu.
- Po wystudzeniu obrać ze skórki i gniazd nasiennych.
- Włożyć do malaksera razem z pozostałymi składnikami. Zmiksować na pastę. Przełożyć do wyparzonego słoika.
- Wierzch zalać oliwą i zakręcić. Ostrość harissy maleje wraz z ilością dodanej do niej oliwy.
- Podawać do grzanek lub jako dodatek do mięsa, kuskusu czy makaronu.