Jak zrobić harrisę? PRZEPIS

jak-zrobic-harrise.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Tunezyjska pasta harissa.
łatwy
30 min
4

Harissa to przysmak kuchni tunezyjskiej. Bardzo bardzo ostra pasta, w której skład wchodzą: papryka, czosnek, kolendra, kminek (zwyczajny i rzymski), mięta i oliwa.

SKŁADNIKI

  • 3 czerwone papryczki chilli (bez gniazd nasiennych)
  • 1 czerwona papryka
  • 6 ząbków czosnku
  • 30 g świeżego imbiru (obranego i pokrojonego w kawałki)
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • garść liści świeżej kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • oliwa do zalania
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Paprykę upiec w piekarniku lub na grillu.
  • Po wystudzeniu obrać ze skórki i gniazd nasiennych.
  • Włożyć do malaksera razem z pozostałymi składnikami. Zmiksować na pastę. Przełożyć do wyparzonego słoika.
  • Wierzch zalać oliwą i zakręcić. Ostrość harissy maleje wraz z ilością dodanej do niej oliwy.
  • Podawać do grzanek lub jako dodatek do mięsa, kuskusu czy makaronu.
Marta Balko
więcej