Jajka pieczone w pomidorach - pyszna przekąska lub dodatek do dania głównego

Faszerowane na różne sposoby pomidory to nic nowego. Jednak rzadko spotyka się danie, w którym wypełnieniem pomidora jest… wyłącznie jajko. Spróbujcie, bo to prosta i smaczna przystawka lub element dania głównego. Niezależnie od tego, czym będziemy faszerować pomidory, powinny one być w dobrym gatunku. Najlepiej nadają się do tego mięsiste pomidory gruntowe, ale niezbyt słodkie w smaku.
Gdy pomidory z jajkiem planujemy podać na przystawkę, trzeba trochę przepis zmodyfikować. Gdy białko będzie średnio ścięte wyjmujemy na chwilę naczynie z piekarnika i posypujemy jajka żółtym serem, okraszamy ser kilkoma kroplami ketchupu i szczyptą oregano. Ser powinien się lekko zrumienić. Danie podajemy oczywiście również na ciepło, najlepiej z grzankami. Dobrym dodatkiem do tej wersji pomidora z jajkiem będzie sałata rukola z odrobiną kremu balsamico lub sosu winegret.
SKŁADNIKI
- 8 dużych pomidorów
- 8 jajek
- 2 ząbki czosnku
- około 2 łyżki oleju lub oliwy
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- opcjonalnie tarty żółty ser, ketchup i suszone oregano
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umytym pomidorom ścinamy tzw. piętki (strona od szypułki) i łyżeczką wydrążamy miąższ. Wydrążone pomidory lekko solimy od środka. Do każdego pomidora ostrożnie wbijamy surowe jajko, starając się nie uszkodzić żółtka. Jajka również lekko solimy i posypujemy pieprzem.
- W piekarniku, w żaroodpornym naczyniu rozgrzewamy tłuszcz razem z posiekanym drobno czosnkiem i ustawiamy w nim pomidory. Ponownie wstawiamy naczynie do gorącego piekarnika (około 180 stopni) i pieczemy pomidory aż białko dobrze się zetnie. Podajemy posypane siekaną zieleniną z ryżem na sypko lub z makaronem.