Jaja faszerowane tuńczykiem i orzechami
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Faszerowane jajka nie tylko świetnie wyglądają, ale również rewelacyjnie smakują! Ugotowane jajka można faszerować różnymi składnikami - my szczególnie polecamy jaja faszerowane tuńczykiem i orzechami!
Zobacz WIDEO dlaczego warto jeść JAJKA:
Jajka faszerowane na Wielkanoc
W wykwintnej opcji wielkanocnego stołu jajka można podać z krewetkami lub kawiorem. W tym wypadku ogranicza nas tylko zasobność portfela.
Jaja faszerowane kawiorem i oliwkami
Jajka faszerowane z kawiorem: wykwintna przystawka
Jajka faszerowane z krewetkami: wykwintna przystawka na święta
Jajka faszerowane serem pleśniowym: oryginalny przepis
SKŁADNIKI
- 6 jaj
- 3 łyżeczki drobno zmielonych orzechów laskowych lub 3 łyżki masła orzechowego
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach
- 10 dkg twardego żółtego sera
- 2 czubate łyżeczki majonezu
- pęczek koperku
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka ugotuj w osolonej wodzie i wystudź. Obrane ze skorupek przekrój na połowę.
- Orzechy laskowe zmiksuj w blenderze do miałkości, dodaj ser żółty, żółtka z 4 jajek, majonez, sok z cytryny, 3/4 puszki tuńczyka i 1/3 pęczka koperku.
- Zmiksuj wszystko ponownie, dodaj resztę tuńczyka rozdrobnionego wcześniej widelcem i dopraw solą i pieprzem do smaku. Tuńczyk i ser są z natury słone, więc powstała pasta potrzebuje minimalnej ilości soli.
- Przygotowanym farszem wypełnij dołki po żółtkach i udekoruj wierzch każdego jaja gałązką koperku.