Jaja faszerowane tuńczykiem i orzechami

2021-03-29
Dorota Kalita-Typa
Jaja faszerowane tuńczykiem i orzechami
Autor: Shutterstock Jaja faszerowane tuńczykiem i orzechami
łatwy
10 min
4

Faszerowane jajka nie tylko świetnie wyglądają, ale również rewelacyjnie smakują! Ugotowane jajka można faszerować różnymi składnikami - my szczególnie polecamy jaja faszerowane tuńczykiem  i orzechami!

Zobacz WIDEO dlaczego warto jeść JAJKA:

Jajka faszerowane na Wielkanoc

W wykwintnej opcji wielkanocnego stołu jajka można podać z krewetkami lub kawiorem. W tym wypadku ogranicza nas tylko zasobność portfela.

Jaja faszerowane kawiorem i oliwkami

Jajka faszerowane z kawiorem: wykwintna przystawka

Jajka faszerowane z krewetkami: wykwintna przystawka na święta

Jajka faszerowane serem pleśniowym: oryginalny przepis

SKŁADNIKI

  • 6 jaj
  • 3 łyżeczki drobno zmielonych orzechów laskowych lub 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach
  • 10 dkg twardego żółtego sera
  • 2 czubate łyżeczki majonezu
  • pęczek koperku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka ugotuj w osolonej wodzie i wystudź. Obrane ze skorupek przekrój na połowę.
  • Orzechy laskowe zmiksuj w blenderze do miałkości, dodaj ser żółty, żółtka z 4 jajek, majonez, sok z cytryny, 3/4 puszki tuńczyka i 1/3 pęczka koperku.
  • Zmiksuj wszystko ponownie, dodaj resztę tuńczyka rozdrobnionego wcześniej widelcem i dopraw solą i pieprzem do smaku. Tuńczyk i ser są z natury słone, więc powstała pasta potrzebuje minimalnej ilości soli.
  • Przygotowanym farszem wypełnij dołki po żółtkach i udekoruj wierzch każdego jaja gałązką koperku.
Dorota Kalita-Typa