Jaja faszerowane tuńczykiem i orzechami

2021-03-03
Dorota Kalita-Typa
Jaja faszerowane tuńczykiem i orzechami
Autor: Shutterstock Jaja faszerowane tuńczykiem i orzechami
łatwy
10 min
4

Faszerowane jajka nie tylko świetnie wyglądają, ale również rewelacyjnie smakują! Ugotowane jajka można faszerować różnymi składnikami - my szczególnie polecamy jaja faszerowane tuńczykiem  i orzechami!

Składniki

6 jaj

3 łyżeczki drobno zmielonych orzechów laskowych lub 3 łyżki masła orzechowego

1 puszka tuńczyka w kawałkach

10 dkg twardego żółtego sera

2 czubate łyżeczki majonezu

pęczek koperku

3 łyżki soku z cytryny

sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Jajka ugotuj w osolonej wodzie i wystudź. Obrane ze skorupek przekrój na połowę.

Orzechy laskowe zmiksuj w blenderze do miałkości, dodaj ser żółty, żółtka z 4 jajek, majonez, sok z cytryny, 3/4 puszki tuńczyka i 1/3 pęczka koperku.

Zmiksuj wszystko ponownie, dodaj resztę tuńczyka rozdrobnionego wcześniej widelcem i dopraw solą i pieprzem do smaku. Tuńczyk i ser są z natury słone, więc powstała pasta potrzebuje minimalnej ilości soli.

Przygotowanym farszem wypełnij dołki po żółtkach i udekoruj wierzch każdego jaja gałązką koperku.

Zobacz WIDEO dlaczego warto jeść JAJKA:

Jajka faszerowane na Wielkanoc

W wykwintnej opcji wielkanocnego stołu jajka można podać z krewetkami lub kawiorem. W tym wypadku ogranicza nas tylko zasobność portfela.

Jaja faszerowane kawiorem i oliwkami

Jajka faszerowane z kawiorem: wykwintna przystawka

Jajka faszerowane z krewetkami: wykwintna przystawka na święta

Jajka faszerowane serem pleśniowym: oryginalny przepis