Idealne zamiast frytek i chipsów. Te chrupiące talarki ziemniaczane z patelni to hit tego lata

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Chipsy, frytki czy łódeczki to jedne z najpopularniejszych dań, które można przygotować z ziemniaków. W tym roku hitem są chrupiące talarki ziemniaczane z patelni, które skradną serce każdego. Ich przygotowanie jest łatwe i w miarę szybkie, a wrażenia smakowe przechodzą najśmielsze oczekiwania. Poznajcie prosty przepis na talarki z ziemniaków smażone na patelni.
Czy można surowe ziemniaki smażyć na patelni?
Surowe ziemniaki można smażyć na patelni, ale potrzebne jest odpowiednie przygotowanie. Dzięki temu talarki ziemniaczane wyjdą już za pierwszym razem i zachwycą smakiem każdego, kto ich spróbuje. Jak więc przygotować surowe ziemniaki do smażenia na patelni?
- Wybór ziemniaków – najlepiej sprawdzą się ziemniaki o wysokiej zawartości skrobi, które po usmażeniu stają się przyjemnie chrupiące. Idealne są ziemniaki typu C.
- Krojenie ziemniaków – w tym przepisie ziemniaki kroi się wzdłuż na plasterki o grubości około 1 cm.
- Moczenie ziemniaków – pokrojone ziemniaki należy włożyć do miski, zalać wodą i odstawić na 30 minut. Dzięki temu po usmażeniu na patelni staną się bardziej chrupiące.
- Osuszanie ziemniaków – plasterki ziemniaków należy dokładnie osuszyć z wody, zanim trafią na patelnię.
Jak zrobić talarki z ziemniaków na patelni?
Chrupiące talarki ziemniaczane, które przyrządza się na patelni, to przepis łatwy. Na przygotowanie warto mieć troszkę więcej czasu. Sekretem smaku tego małego dania jest sposób smażenia. Talarki smaży się na patelni na głębokim oleju dwa razy. Dzięki temu stają się wyjątkowo chrupiące, rumiane i apetycznie się prezentują.
Największą zaletą tego przepisu są składniki. Na liście znalazły się tylko dwa produkty i trzy przyprawy, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy. Można je kupić przez cały rok w wielu sklepach i na bazarkach. Jeżeli na co dzień gotujecie w domu, na pewno macie je w szafkach.
Jak więc usmażyć pyszne i chrupiące talarki ziemniaczane na patelni? Z tym przepisem jest to łatwe. Przyda się termometr kuchenny, dzięki któremu łatwiej jest kontrolować temperaturę oleju w czasie smażenia talarków na patelni.
- 1. krok – pokrojenie, namoczenie i osuszenie ziemniaków
- 2. krok – pierwsze smażenie talarków ziemniaczanych
- 3. krok – drugie smażenie talarków ziemniaczanych
- 4. krok – odcedzenie z oleju i doprawienie talarków z ziemniaków
Z czym podawać talarki ziemniaczane z patelni?
Przygotowane według tego sprawdzonego przepisu chrupiące talarki z ziemniaków, które smaży się na patelni, to pomysł na pyszny zamiennik chipsów i frytek. Można podawać je jako smakowitą przekąskę z dodatkiem różnych sosów i dipów. Sprawdzą się też jako dodatek do obiadu. Pasują do potraw mięsnych, domowego fast foodu oraz dań wegetariańskich. Danie bezpieczne jest dla wegan, ponieważ nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego. Talarki bez obaw mogą też wcinać osoby zmagające się z nietolerancją glutenu.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
dodatkowo:- 1 l oleju do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki dokładnie wyszorować i osuszyć. Pokroić wzdłuż na plasterki o grubości około 1 cm.
- Przełożyć do miski i zalać zimną wodą. Odstawić na 30 minut, a następnie opłukać i osuszyć.
- Na patelnię z grubym dnem wlać olej i rozgrzać go do 150 stopni C. Ziemniaki smażyć partiami około 5 minut, aż nabiorą złotego koloru. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym i usunąć nadmiar oleju.
- Olej na patelni rozgrzać do 180 stopni C i ponownie smażyć w nim partie ziemniaków około 4 minut, aż zaczną się rumienić i wywijać.
- Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Doprawić solą, pieprzem i papryką. Wymieszać.
- Podawać jako przekąskę lub dodatek do innych potraw.