Humus na listkach cykorii: przepis na zdrową zimową przekąskę
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Humus to popularna w kuchni azjatyckiej przekąska. Jest podawany z chlebem typu pita lub nabierany na kawałki warzyw. Podajemy przepis na wersję z cykorią.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka cieciorki
- 2 łyżki pasty tahini (z ziarna sezamu)
- 150 ml oliwy
- sok z 2 cytryn
- 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 4 cykorie
- kilka rzodkiewek do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cieciorkę moczymy całą noc.
- Rano gotujemy ją do miękkości (ok. 30 min) w tej samej wodzie.
- Gdy wystygnie, miksujemy z pozostałymi składnikami, dolewając trochę wody z gotowania, aż pasta będzie idealnie gładka.
- Nakładamy humus na łódeczki z cykorii, dekorujemy rzodkiewkami.