Humus na listkach cykorii: przepis na zdrową zimową przekąskę

2021-03-29
Humus na listkach cykorii
Autor: Konrad Kalbarczyk Humus - pełna składników odżywczych, sycąca przekąska z ciecierzycy.
łatwy
15 min
4

Humus to popularna w kuchni azjatyckiej przekąska. Jest podawany z chlebem typu pita lub nabierany na kawałki warzyw. Podajemy przepis na wersję z cykorią.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka cieciorki
  • 2 łyżki pasty tahini (z ziarna sezamu)
  • 150 ml oliwy
  • sok z 2 cytryn
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 4 cykorie
  • kilka rzodkiewek do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cieciorkę moczymy całą noc.
  • Rano gotujemy ją do miękkości (ok. 30 min) w tej samej wodzie.
  • Gdy wystygnie, miksujemy z pozostałymi składnikami, dolewając trochę wody z gotowania, aż pasta będzie idealnie gładka.
  • Nakładamy humus na łódeczki z cykorii, dekorujemy rzodkiewkami.