Hummus z topinamburu [PRZEPIS ODCHUDZONĄ WERSJĘ HUMMUSU]

2021-03-29
Hummus z topinamburu [PRZEPIS ODCHUDZONĄ WERSJĘ HUMMUSU]
Autor: Shutterstock Hummus z topinamburu [PRZEPIS ODCHUDZONĄ WERSJĘ HUMMUSU]
łatwy
12 min
4

Hummus potrawa, która staje się popularną przekąską imprezową. Można pokusić się na zrobienie hummusowej uczty i przyrządzić kilka jego wersji. Tu proponujemy hummus z topinamburu.

SKŁADNIKI

  • 600 g topinamburu
  • 50 g masła
  • 150 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 250 g groszku z puszki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyj i obierz topinambur. Gotuj w osolonym wrzątku aż będzie miękki. Odcedź.
  • Następnie ugotowane bulwy topinamburu przełóż do miksera i blenduj dodając masło i bulion.
  • Dodaj groszek, kmin rzymski, sok z cytryny i czosnek. Zmiksuj na gładko. Podawaj z chrupiącymi warzywami (marchewką, białą rzodkwią, cukinią, ogórkami, papryką - pokrojoną w słupki) oraz chlebkiem pita.