Hummus z topinamburu [PRZEPIS ODCHUDZONĄ WERSJĘ HUMMUSU]
2021-03-29
łatwy
12 min
4
Hummus potrawa, która staje się popularną przekąską imprezową. Można pokusić się na zrobienie hummusowej uczty i przyrządzić kilka jego wersji. Tu proponujemy hummus z topinamburu.
SKŁADNIKI
- 600 g topinamburu
- 50 g masła
- 150 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 250 g groszku z puszki
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyj i obierz topinambur. Gotuj w osolonym wrzątku aż będzie miękki. Odcedź.
- Następnie ugotowane bulwy topinamburu przełóż do miksera i blenduj dodając masło i bulion.
- Dodaj groszek, kmin rzymski, sok z cytryny i czosnek. Zmiksuj na gładko. Podawaj z chrupiącymi warzywami (marchewką, białą rzodkwią, cukinią, ogórkami, papryką - pokrojoną w słupki) oraz chlebkiem pita.