Grzyby smażone na grzankach: dobry przepis

2021-03-29
mg
 Grzyby smażone na grzankach: dobry przepis
Autor: photos.com Grzanki ze smażonymi grzybami leśnymi to sezonowy przysmak
łatwy
0 min
4

Rumiane grzanki ze smażonymi grzybami z czosnkiem to pomysł na szybką i sycącą przekąskę. Najlepiej smakują przygotowane ze świeżo zebranych grzybów (podgrzybków, prawdziwków, maślaków). Ale jeśli nie masz takich pod ręką, możesz też użyć pieczarek lub grzybów shiitake.

SKŁADNIKI

  • 75 g masła
  • 2 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku
  • 350 g pokrojonych w plasterki grzybów
  • 8 kromek ciabatty lub 10 bagietki
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło rozpuść na patelni, na małym ogniu. Dorzuć czosnek. Podsmaż go na złocisty kolor, cały czas mieszając.
  • Dodaj grzyby. Smaż je przez około pięć minut, uważając, by się nie przypaliły.
  • Zestaw patelnię z palnika. Posyp grzyby pietruszką. Całość dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem.
  • Kromki ciabatty lub bagietki ułóż na blasze i wstaw na kilka minut do podgrzanego piekarnika. Gdy staną się złociste i chrupkie, wyjmij z piekarnika, przełóż na duży talerz.
  • Usmażone grzyby podziel na osiem albo dziesięć porcji (w zależności od liczby kromek). Na każdą grzankę nałóż jedną porcję grzybów.
  • Przekąskę podawaj na ciepło. Wybornie smakuje z białym wytrawnym winem.
mg