Grzyby smażone na grzankach: dobry przepis
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Rumiane grzanki ze smażonymi grzybami z czosnkiem to pomysł na szybką i sycącą przekąskę. Najlepiej smakują przygotowane ze świeżo zebranych grzybów (podgrzybków, prawdziwków, maślaków). Ale jeśli nie masz takich pod ręką, możesz też użyć pieczarek lub grzybów shiitake.
SKŁADNIKI
- 75 g masła
- 2 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku
- 350 g pokrojonych w plasterki grzybów
- 8 kromek ciabatty lub 10 bagietki
- 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło rozpuść na patelni, na małym ogniu. Dorzuć czosnek. Podsmaż go na złocisty kolor, cały czas mieszając.
- Dodaj grzyby. Smaż je przez około pięć minut, uważając, by się nie przypaliły.
- Zestaw patelnię z palnika. Posyp grzyby pietruszką. Całość dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem.
- Kromki ciabatty lub bagietki ułóż na blasze i wstaw na kilka minut do podgrzanego piekarnika. Gdy staną się złociste i chrupkie, wyjmij z piekarnika, przełóż na duży talerz.
- Usmażone grzyby podziel na osiem albo dziesięć porcji (w zależności od liczby kromek). Na każdą grzankę nałóż jedną porcję grzybów.
- Przekąskę podawaj na ciepło. Wybornie smakuje z białym wytrawnym winem.