Grzybowe mini tarty z ciasta francuskiego - idealna przekąską lub dodatek do barszczu
2021-11-27

łatwy
15 min
4
Grzybowe mini tarty z ciasta francuskiego zrobisz dosłownie w kwadrans (poza czasem pieczenia). Są przepyszne, efektowne i nadają się na przekąskę imprezową. Sprawdzą się także jako prosty, ale wykwintny dodatek do czystego czerwonego barszczu. Na dodatek to danie za grosze!
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 350 g pieczarek
- 1 nieduża cebula
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 100 g startego żółtego sera
- foremka do muffinek
- tłuszcz do wysmarowania foremki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- 3-4 pieczarki zostawić do ozdoby i pokroić w plasterki. Pozostałe grzyby zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę,
- Starte pieczarki i cebulę podsmażyć na łyżce masła do odparowania i leciutkiego zrumienienia.
- Foremkę do muffinek wysmarować tłuszczem. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty, wyłożyć nim wgłębienia w foremce.
- Na każdy kawałek ciasta nałożyć grzybowy farsz, posypać odrobiną sera i przykryć plasterkami pieczarek.
- Ciasto poza farszem posmarować rozkłóconym jajkiem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez 15-20 minut - do zrumienienia ciasta.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?