Grzybowe mini tarty z ciasta francuskiego - idealna przekąską lub dodatek do barszczu

Grzybowe mini tarty z ciasta francuskiego
Autor: Shutterstock Takie przekąski zrobisz w 15 minut, smakują zaś doskonale na ciepło i zimno.
łatwy
15 min
4

Grzybowe mini tarty z ciasta francuskiego zrobisz dosłownie w kwadrans (poza czasem pieczenia). Są przepyszne, efektowne i nadają się na przekąskę imprezową. Sprawdzą się także jako prosty, ale wykwintny dodatek do czystego czerwonego barszczu. Na dodatek to danie za grosze!

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 350 g pieczarek
  • 1 nieduża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 100 g startego żółtego sera
  • foremka do muffinek
  • tłuszcz do wysmarowania foremki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • 3-4 pieczarki zostawić do ozdoby i pokroić w plasterki. Pozostałe grzyby zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę,
  • Starte pieczarki i cebulę podsmażyć na łyżce masła do odparowania i leciutkiego zrumienienia.
  • Foremkę do muffinek wysmarować tłuszczem. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty, wyłożyć nim wgłębienia w foremce.
  • Na każdy kawałek ciasta nałożyć grzybowy farsz, posypać odrobiną sera i przykryć plasterkami pieczarek.
  • Ciasto poza farszem posmarować rozkłóconym jajkiem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez 15-20 minut - do zrumienienia ciasta.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej