Grzanki z kurkami - jak zrobić? PRZEPIS

2021-03-29
Marta Kula
grzanki-z-kurkami-jak-zrobic.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Grzanki z kurkami doskonale smakują także z dodatkiem szynki czy podsmażonego boczku
łatwy
25 min
4

Aromatyczne kurki są pyszne zarówno w wersji smażonej, duszonej, jak i zapiekanej. Proponujemy przepis na grzanki z kurkami - danie idealne na kolację, przystawkę lub przekąskę, które przypomina nieco włoską bruschettę.

SKŁADNIKI

  • bagietka, ciabatta lub niewykorzystane czerstwe pieczywo
  • ok. 30 dag kurek
  • kilka pomidorów, najlepiej malinowych
  • ok. 10 dag twardego żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek
  • rukola
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory umyj, sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę, następnie pokrój w kostkę.
  • Kurki oczyść, umyj i osusz. Tak samo umyj i osusz rukolę.
  • Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  • Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć do niej tymianek, po chwili kurki i smaż całość kilka minut, mieszając drewnianą łyżką. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Kromki pieczywa opiecz z dwóch stron (w tosterze, piekarniku, na suchej patelni albo na grillu), natrzyj je czosnkiem.
  • Pomidory wymieszaj z rukolą z oliwą oraz kurkami z tymiankiem, ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
  • Rozłóż całość na grzankach i posyp żółtym serem.
Marta Kula