Grzanki z kurkami - jak zrobić? PRZEPIS
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Aromatyczne kurki są pyszne zarówno w wersji smażonej, duszonej, jak i zapiekanej. Proponujemy przepis na grzanki z kurkami - danie idealne na kolację, przystawkę lub przekąskę, które przypomina nieco włoską bruschettę.
SKŁADNIKI
- bagietka, ciabatta lub niewykorzystane czerstwe pieczywo
- ok. 30 dag kurek
- kilka pomidorów, najlepiej malinowych
- ok. 10 dag twardego żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- tymianek
- rukola
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory umyj, sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę, następnie pokrój w kostkę.
- Kurki oczyść, umyj i osusz. Tak samo umyj i osusz rukolę.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć do niej tymianek, po chwili kurki i smaż całość kilka minut, mieszając drewnianą łyżką. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Kromki pieczywa opiecz z dwóch stron (w tosterze, piekarniku, na suchej patelni albo na grillu), natrzyj je czosnkiem.
- Pomidory wymieszaj z rukolą z oliwą oraz kurkami z tymiankiem, ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
- Rozłóż całość na grzankach i posyp żółtym serem.