Grillowany ser halloumi z brzoskwiniami, korniszonami i sosem chrzanowym

2021-03-29
Grillowany ser halloumi z brzoskwiniami, korniszonami i sosem chrzanowym
Autor: materiały prasowe Krakus Pysznie skojarzone smaki zamieniają się w eleganckie danie
łatwy
20 min
4

Grillowany ser halloumi z brzoskwiniami, korniszonami i sosem chrzanowym to świetna przekąska w upalny dzień. Zaskakujące połączenie smaków słonego, kwaśnego i słodkiego zamienia się w wykwintne danie. 

Grill to doskonała okazja do relaksu i nieśpiesznych rozmów w gronie rodziny i przyjaciół. Nie warto się również śpieszyć z przygotowywaniem potraw – dobrze jest dać im czas na powolne przenikanie się aromatów. Nie musi to jednak oznaczać ciągłych, tęsknych spojrzeń gości w stronę grilla. Przystawki w postaci ogórków i korniszonów Krakus umilą oczekiwanie na dania główne i sprawią, że spotkanie już od pierwszej minuty będzie udane.

 

SKŁADNIKI

  • 1 kostka sera halloumi
  • 2 brzoskwinie
  • 2 garście rukoli
  • 4 ogórki Korniszony z Chili Krakus
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • odrobina syropu klonowego
  • na sos chrzanowy:
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka chrzanu Krakus
  • szczypta soli i białego pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ser i brzoskwinie przekroić wzdłuż na pół i zgrillować.
  • Oliwę wymieszać z syropem klonowym i sokiem z cytryny.
  • Na talerzu wyłożyć porcję rukoli, skropić winegretem i wymieszać.
  • Położyć brzoskwinię, halloumi, dodać pokrojone w plastry korniszony.
  • Jogurt wymieszać z chrzanem, doprawić i polać ser.
Redakcja
więcej