Grillowany ser halloumi z brzoskwiniami, korniszonami i sosem chrzanowym
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Grillowany ser halloumi z brzoskwiniami, korniszonami i sosem chrzanowym to świetna przekąska w upalny dzień. Zaskakujące połączenie smaków słonego, kwaśnego i słodkiego zamienia się w wykwintne danie.
Grill to doskonała okazja do relaksu i nieśpiesznych rozmów w gronie rodziny i przyjaciół. Nie warto się również śpieszyć z przygotowywaniem potraw – dobrze jest dać im czas na powolne przenikanie się aromatów. Nie musi to jednak oznaczać ciągłych, tęsknych spojrzeń gości w stronę grilla. Przystawki w postaci ogórków i korniszonów Krakus umilą oczekiwanie na dania główne i sprawią, że spotkanie już od pierwszej minuty będzie udane.
SKŁADNIKI
- 1 kostka sera halloumi
- 2 brzoskwinie
- 2 garście rukoli
- 4 ogórki Korniszony z Chili Krakus
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- odrobina syropu klonowego
- na sos chrzanowy:
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka chrzanu Krakus
- szczypta soli i białego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ser i brzoskwinie przekroić wzdłuż na pół i zgrillować.
- Oliwę wymieszać z syropem klonowym i sokiem z cytryny.
- Na talerzu wyłożyć porcję rukoli, skropić winegretem i wymieszać.
- Położyć brzoskwinię, halloumi, dodać pokrojone w plastry korniszony.
- Jogurt wymieszać z chrzanem, doprawić i polać ser.