Grillowane pieczarki portobello, nadziewane ziemniakami i batatami
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Grillowane pieczarki portobello nadziewane ziemniakami i batatami to propozycja dla tych, którzy chcą do grillowanego mięsa jakiegoś warzywnego urozmaicenia, a także dla tych, którzy poszukują pomysłu na bezmięsne danie z grilla. Dodatek słodkawego batata nadaje potrawie bardzo oryginalny smak.
Zobacz: Prosty dip: jak zrobić? Przepisy na dipy
SKŁADNIKI
- 6 szt. dorodnych pieczarek portobello
- 2 nieduże bataty lub 1 duży
- 6 średnich ziemniaków
- ok. 1 cm świeżego imbiru (lub łyżeczka sproszkowanego)
- garść posiekanych świeżych ziół z ogródka (tymianek, oregano, szałwia - wedle uznania)
- sól
- pieprzu
- kawałek startego wędzonego sera do posypania (np. rolady ustrzyckiej)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki i bataty szorujemy pod bieżącą wodą i gotujemy w mundurkach. Bataty gotują się nieco krócej od ziemniaków, więc należy je wrzucić kilka minut później. Gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy.
- Obieramy ze skórki, wrzucamy do miseczki i zagniatamy widelcem na w miarę gładką masę, doprawiamy solą, pieprzem, imbirem, zielonymi ziołami. Mieszamy.
- Odrywamy nóżki od kapeluszy. Kapelusze układamy na tacce do grillowania, nóżki siekamy i dodajemy do masy ziemniaczanej.
- Każdy kapelusz wypełniamy farszem i posypujemy startym, wędzonym serem.
- Grillujemy, aż pieczarki będą miękkie a ser się stopi. Podajemy od razu z ulubionym dipem.