Grillowane pieczarki portobello, nadziewane ziemniakami i batatami

Dorota Berezowska
Grillowane pieczarki portobello nadziewane ziemniakami i batatami
Autor: Shutterstock Grillowane pieczarki portobello, nadziewane ziemniakami i batatami
łatwy
15 min
4

Grillowane pieczarki portobello nadziewane ziemniakami i batatami to propozycja dla tych, którzy chcą do grillowanego mięsa jakiegoś warzywnego urozmaicenia, a także dla tych, którzy poszukują pomysłu na bezmięsne danie z grilla. Dodatek słodkawego batata nadaje potrawie bardzo oryginalny smak. 

 

Zobacz: Prosty dip: jak zrobić? Przepisy na dipy

SKŁADNIKI

  • 6 szt. dorodnych pieczarek portobello
  • 2 nieduże bataty lub 1 duży
  • 6 średnich ziemniaków
  • ok. 1 cm świeżego imbiru (lub łyżeczka sproszkowanego)
  • garść posiekanych świeżych ziół z ogródka (tymianek, oregano, szałwia - wedle uznania)
  • sól
  • pieprzu
  • kawałek startego wędzonego sera do posypania (np. rolady ustrzyckiej)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki i bataty szorujemy pod bieżącą wodą i gotujemy w mundurkach. Bataty gotują się nieco krócej od ziemniaków, więc należy je wrzucić kilka minut później. Gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy.
  • Obieramy ze skórki, wrzucamy do miseczki i zagniatamy widelcem na w miarę gładką masę, doprawiamy solą, pieprzem, imbirem, zielonymi ziołami. Mieszamy.
  • Odrywamy nóżki od kapeluszy. Kapelusze układamy na tacce do grillowania, nóżki siekamy i dodajemy do masy ziemniaczanej.
  • Każdy kapelusz wypełniamy farszem i posypujemy startym, wędzonym serem.
  • Grillujemy, aż pieczarki będą miękkie a ser się stopi. Podajemy od razu z ulubionym dipem. 
Dorota Berezowska