Grilowane bakłażany z miodem i przyprawami: przepis na danie z grilla

2021-03-29
Grillowane bakłażany z miodem i przyprawami: przepis na danie z grilla
Autor: thinkstockphotos.com Pyszny bakłażan z grilla w miodzie.
średni
30 min
4

Grilowane bakłażany z miodem i przyprawami to doskonała przystawka, która pobudzi kubki smakowe przed daniem głównym wieczoru. Podajemy oryginalny przepis na bakłażany z miodem. Sprawdź, jak je przygotować.

SKŁADNIKI

  • dwa-trzy niewielkie bakłażany
  • oliwa do smażenia
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 centymetrowy kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka harissy (lub pasty z ostrej papryki)
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 5 łyżek miodu
  • sok z 1 cytryny
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dwa - trzy niewielkie bakłażany pokrój wzdłuż na dość grube plastry, czosnek i imbir obierz i drobno posiekaj.
  • Zanurz plastry bakłażana w oliwie i opiecz je krótko na patelni grillowej albo na grillu z obu stron.
  • Na drugiej, sporej patelni, na niewielkiej ilości oliwy lekko podsmaż czosnek. Po chwili dodaj imbir, harissę (lub ostrą pastę z papryki), kminek, miód i sok z cytryny. Wszystkie wymieszaj. Dodaj tyle wody, żeby masa dobrze zakryła powierzchnię patelni. Włóż plastry bakłażana. Staraj się każdy lekko zanurzyć w sosie. Jeśli trzeba, dolej trochę wody i dopraw lekko solą.
  • Duś bakłażany około 10 minut.
Redakcja
więcej