Grilowane bakłażany z miodem i przyprawami: przepis na danie z grilla
2021-03-29

średni
30 min
4
Grilowane bakłażany z miodem i przyprawami to doskonała przystawka, która pobudzi kubki smakowe przed daniem głównym wieczoru. Podajemy oryginalny przepis na bakłażany z miodem. Sprawdź, jak je przygotować.
SKŁADNIKI
- dwa-trzy niewielkie bakłażany
- oliwa do smażenia
- 5 ząbków czosnku
- 5 centymetrowy kawałek świeżego imbiru
- 1 łyżeczka harissy (lub pasty z ostrej papryki)
- 1 łyżeczka zmielonego kminku
- 5 łyżek miodu
- sok z 1 cytryny
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dwa - trzy niewielkie bakłażany pokrój wzdłuż na dość grube plastry, czosnek i imbir obierz i drobno posiekaj.
- Zanurz plastry bakłażana w oliwie i opiecz je krótko na patelni grillowej albo na grillu z obu stron.
- Na drugiej, sporej patelni, na niewielkiej ilości oliwy lekko podsmaż czosnek. Po chwili dodaj imbir, harissę (lub ostrą pastę z papryki), kminek, miód i sok z cytryny. Wszystkie wymieszaj. Dodaj tyle wody, żeby masa dobrze zakryła powierzchnię patelni. Włóż plastry bakłażana. Staraj się każdy lekko zanurzyć w sosie. Jeśli trzeba, dolej trochę wody i dopraw lekko solą.
- Duś bakłażany około 10 minut.