Granaty: sos z granatu idealny do panierowanego sera [przepis]
Każdy chyba lubi panierowany ser typu brie. Idealnie do niego pasuje sos z granatów - owoców w Polsce lekko niedocenianych. Jak zrobić pyszny i zdrowy sos z granatu? Podajemy sprawdzony przepis.
SKŁADNIKI
- 1 dojrzały owoc granatu
- ½ dużej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- szklanka bulionu warzywnego
- 1/4 limonki
- 1/4 cytryny
- pół szklanki wina czerwonego
- sól, pieprz, cukier, odrobina oliwy
- opcjonalnie: 2 łyżki jogurtu naturalnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucić zmiksowany czosnek i cebulę, lekko posolić, dodać pieprz i po chwili zalać winem. Całość mieszać, aby alkohol wyparował i została papka.
Następnie wlać bulion i odparować minimum o połowę – na średnim ogniu. Całość powinna być lekko słona.
W tym czasie przygotować granat. Przeciąć na pół. Sok z obu połówek wycisnąć do naczynia. Ziarna wybrać łyżeczką do herbaty tak, aby nie zawierały fragmentów miąższu z wnętrza owocu.
Na patelnię wlać sok z granatu, dodać sok z limonki i cytryny oraz cukier. Zamieszać – sprawdzić smak. Jeśli jest za kwaśne – dosłodzić, a jeśli zbyt słodkie – dodać soku cytryny.
Po chwili wrzucić pestki granatu, zamieszać, zmniejszyć ogień – odparować.
Pod koniec można dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego. Odparowywać do momentu, aż na patelni zostanie gęsty sos.