Gorąca przystawka z papryki i oliwek - cudowna eksplozja smaków na talerzu
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Papryka z oliwkami na gorąco to świetny starter przed daniem głównym lub dodatek do dań z grilla. Ta niezwykle aromatyczna przystawka to świetnie zharmonizowane danie, bardzo bogate w smaku i cudownie aromatyczne.
SKŁADNIKI
- 2 strąki papryki żółtej i czerwonej
- 1 strąk zielonej
- 5 dag czarnych i zielonych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki bazylii i tymianku
- natka pietruszki
- pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i białe włókna. Pokroić w dość szerokie paski.
- Czosnek obrać i drobno posiekać. Olej rozgrzać, wrzucić czosnek i paprykę. Smażyć około 20 minut, co parę chwil mieszając.
- Oliwki pokroić w krążki. Natkę opłukać, osączyć i posiekać. Oliwki, natkę i zioła dodać do papryki, doprawić pieprzem i solą i dusić jeszcze 3 minuty.
- Podawać ze świeżym pieczywem, oliwami smakowymi np. cytrynową lub truflową i białym, półwytrawnym winem.