Gniazdka ziemniaczane z jajkami przepiórczymi - obłędny przepis Beszamel.pl

Gniazdka ziemniaczane z jajkami przepiórczymi - obłędny przepis Beszamel.pl
Autor: Shutterstock Smażone gniazdka ziemniaczane z jakami przepiórczymi ugotowanymi na twardo
łatwy
20 min
4

Gniazdka ziemniaczane z jajeczkami przepiórczymi na twardo to apetyczne i zabawne danie. Ucieszy nie tylko dzieci, ale także dorosłym sprawi miłą niespodziankę. Oto przepis na dowcipne gniazdka z wiórków ziemniaczanych! Miłej zabawy!

SKŁADNIKI

  • 400 g ziemniaków
  • 12 jajeczek przepiórczych ugotowanych na twardo
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka keczupu
  • sok z cytryny do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • świeże listki ziół do przybrania
  • podwójny koszyk do smażenia lub 2 sitka (duży o średnicy 11 cm, a mały o średnicy 9 cm)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach na wiórki.
  • Rozgrzej olej w dużym garnku. Zanurz koszyk lub sitka w gorącym oleju. Dzięki temu ziemniaki nie przykleją się do sitka.
  • Podziel starte ziemniaki na 4 porcje. Jedną porcję włóż do dużego koszyczka (sitka) i dociśnij mniejszym. Jeśli używasz sitek to zwiąż ich uchwyty gumką.
  • Zanurz koszyczek we wrzącym oleju i smaż na złoty kolor.
  • Wyjmij delikatnie usmażone ziemniaki z koszyczka. Odłóż na filiżankę, aby wystygły i zachowały kształt.
  • Tak samo postępuj z pozostałymi ziemniakami.
  • Wymieszaj majonez z keczupem. Przypraw sokiem z cytryny i ewentualnie solą oraz pieprzem.
  • Na dno każdego koszyczka włóż porcję różowego sosu. Na nim umieść po 3 przepiórcze jajka ugotowane na twardo.
  • Udekoruj gniazdka listkami świeżych ziół. Gotowe!
Śniadanie Wielkanocne: Co podać na stół?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej