Gniazdka ziemniaczane z jajkami przepiórczymi - obłędny przepis Beszamel.pl

2021-03-07
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Gniazdka ziemniaczane z jajkami przepiórczymi - obłędny przepis Beszamel.pl
Autor: Shutterstock Smażone gniazdka ziemniaczane z jakami przepiórczymi ugotowanymi na twardo
łatwy
20 min
4

Gniazdka ziemniaczane z jajeczkami przepiórczymi na twardo to apetyczne i zabawne danie. Ucieszy nie tylko dzieci, ale także dorosłym sprawi miłą niespodziankę. Oto przepis na dowcipne gniazdka z wiórków ziemniaczanych! Miłej zabawy!

Składniki

400 g ziemniaków

12 jajeczek przepiórczych ugotowanych na twardo

3 łyżki majonezu

1 łyżka keczupu

sok z cytryny do smaku

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

świeże listki ziół do przybrania

podwójny koszyk do smażenia lub 2 sitka (duży o średnicy 11 cm, a mały o średnicy 9 cm)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach na wiórki.

Rozgrzej olej w dużym garnku. Zanurz koszyk lub sitka w gorącym oleju. Dzięki temu ziemniaki nie przykleją się do sitka.

Podziel starte ziemniaki na 4 porcje. Jedną porcję włóż do dużego koszyczka (sitka) i dociśnij mniejszym. Jeśli używasz sitek to zwiąż ich uchwyty gumką.

Zanurz koszyczek we wrzącym oleju i smaż na złoty kolor.

Wyjmij delikatnie usmażone ziemniaki z koszyczka. Odłóż na filiżankę, aby wystygły i zachowały kształt.

Tak samo postępuj z pozostałymi ziemniakami.

Wymieszaj majonez z keczupem. Przypraw sokiem z cytryny i ewentualnie solą oraz pieprzem.

Na dno każdego koszyczka włóż porcję różowego sosu. Na nim umieść po 3 przepiórcze jajka ugotowane na twardo.

Udekoruj gniazdka listkami świeżych ziół. Gotowe!

Śniadanie Wielkanocne: Co podać na stół?