Genialne ziemniaki hasselback pieczone z kiełbasą i serem
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Ziemniaki hasselback pieczone z kiełbasą i serem to świetne danie główne lub genialny dodatek do innych dań. Ziemniaki należy ponacinać na bardzo cienkie plasterki, jednocześnie zostawiając nierozcięty spód ziemniaka. Jak to zrobić zobaczcie niżej. Dzięki temu w trakcie pieczenia ziemniak rozchyla się, a plasterki stają się chrupkie niczym chipsy.
Sprytnie!
Ziemniaki w stylu hasselback najłatwiej pokroić, umieszczając je między dwoma pałeczkami do ryżu. Pałeczki ograniczają cięcie ziemniaka. W ten sposób nigdy nie przetniemy ziemniaka do końca i uzyskamy zgrabną harmonijkę.
Gotują, testują i piszą dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 8 ziemniaków średniej wielkości
- 150 g cienkiej, dość tłustej kiełbasy np. zwyczajnej, śląskiej lub toruńskiej
- 150 g żółtego sera, startego
- 1,5 łyżki oleju
- 3 łyżeczki świeżego tymianku lub macierzanki
- sól i czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzać do 220°C.
- Ziemniaki wyszorować, osuszyć, ułożyć między dwoma cienkimi trzonkami drewnianych łyżek lub po prostu między dwoma pałeczkami i przy pomocy bardzo ostrego noża ponacinać na cienkie 2–3 mm paski. Ważne jest, aby w trakcie uważać i nie przeciąć ziemniaka na pół!
- Ponacinać w ten sam sposób wszystkie ziemniaki, a kiedy będą gotowe przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Między nacięcia włożyć plasterki kiełbasy. Polać olejem , obsypać szczyptą soli, pieprzu oraz tymiankiem i piec przez 20-25 minut.
- Po upływie tego czasu blachę z ziemniakami wysunąć, posypać serem i piec kolejne 20 minut.
- Podawać jeszcze gorące.