Galaretki drobiowe w kształcie jajek - smakowita ozdoba wielkanocnego stołu

Galaretki drobiowe w kształcie jajek - smakowita ozdoba wielkanocnego stołu
Autor: Shutterstock Galaretki drobiowe w kształcie jajek warto przygotować na przykład na Wielkanoc, ale sprawdzą się też na inne okazje.
łatwy
30 min
4

Galaretki drobiowe w kształcie jajek to prosta do przygotowania i niedroga przekąska o bardzo efektownym wyglądzie. Oczywiście galaretka może zawierać nie tylko mięso drobiowe, ale np. szynkę, jajka przepiórcze itd.

SKŁADNIKI

  • 10 wydmuszek z jajek
  • 30 dkg piersi z kurczaka
  • włoszczyzna
  • 8-9 łyżeczek żelatyny (na 1 litr płynu)
  • Do dekoracji:
  • kukurydza konserwowa
  • groszek konserwowy
  • ugotowana marchewka
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wydmuszki z jajek umyć i zalać wrzątkiem (wyparzyć). Ostawić do całkowitego wysuszenia.
  • Mięso z kurczaka zalać wodą i gotować do miękkości na małym ogniu z dodatkiem włoszczyzny i przypraw. Mięso wyjąć z wywaru i pozostawić do wystygnięcia.
  • Wywar przecedzić przez gazę. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Na wypełnienie 10 wydmuszek wystarcza 1 litr wywaru.
  • Mięso drobno pokroić wymieszać z groszkiem, kukurydzą i pokrojoną w kostkę marchewką.
  • Węższe końce wydmuszek odciąć ostrym nożem. Mięso z warzywami wkładać delikatnie do tak przygotowanych wydmuszek.
  • Zalać przygotowanym wywarem i odstawić do zastygnięcia. Tuż przed podaniem obrać wydmuszki ze skorupek, tak jak zwykłe jajko.
Koszyk wielkanocny. Co powinno się w nim znaleźć?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej