Galaretki drobiowe w kształcie jajek - smakowita ozdoba wielkanocnego stołu
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Galaretki drobiowe w kształcie jajek to prosta do przygotowania i niedroga przekąska o bardzo efektownym wyglądzie. Oczywiście galaretka może zawierać nie tylko mięso drobiowe, ale np. szynkę, jajka przepiórcze itd.
SKŁADNIKI
- 10 wydmuszek z jajek
- 30 dkg piersi z kurczaka
- włoszczyzna
- 8-9 łyżeczek żelatyny (na 1 litr płynu)
- Do dekoracji:
- kukurydza konserwowa
- groszek konserwowy
- ugotowana marchewka
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wydmuszki z jajek umyć i zalać wrzątkiem (wyparzyć). Ostawić do całkowitego wysuszenia.
- Mięso z kurczaka zalać wodą i gotować do miękkości na małym ogniu z dodatkiem włoszczyzny i przypraw. Mięso wyjąć z wywaru i pozostawić do wystygnięcia.
- Wywar przecedzić przez gazę. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Na wypełnienie 10 wydmuszek wystarcza 1 litr wywaru.
- Mięso drobno pokroić wymieszać z groszkiem, kukurydzą i pokrojoną w kostkę marchewką.
- Węższe końce wydmuszek odciąć ostrym nożem. Mięso z warzywami wkładać delikatnie do tak przygotowanych wydmuszek.
- Zalać przygotowanym wywarem i odstawić do zastygnięcia. Tuż przed podaniem obrać wydmuszki ze skorupek, tak jak zwykłe jajko.
Koszyk wielkanocny. Co powinno się w nim znaleźć?