Galantyna z kurczaka pieczona
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Galantyna z kurczaka to wyszukane danie. Tradycyjnie mielone mięso z kurczaka zawija się w skórę. Proponujemy łatwiejszą wersję galantyny z kurczaka, galantynę pieczoną w formie wyłożonej plastrami boczku lub bekonu. Pieczona galantyna z kurczaka to lekki pasztet, rodzaj domowej wędliny, w której rozsmakuje się twoja rodzina i przyjaciele.
SKŁADNIKI
- 1 średni kurczak lub podwójna pierś i dwie nogi
- 2-3 średnie marchewki wcześniej ugotowane
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz, majeranek
- 150 g peklowanego boczku pokrojonego na cienkie plastry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Skórę usuwamy. Mięso odkrawamy od kości. Skórę i kości nie wyrzucać, ale zamrozić z przeznaczeniem na rosół.
- Mięso mielimy.
- Zmielone mięso doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem. Dokładnie wyrabiamy. Dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę i pokrojoną w kostkę (dowolnej wielkości) ugotowaną marchewkę. Łączymy wszystko dokładnie, lecz delikatnie, żeby nie rozgnieść marchwi.
- Tak przygotowanym farsz przekładamy do formy keksowej (ceramicznej, metalowej lub silikonowej) wyłożonej plastrami boczku. Wierzch również okrywamy boczkiem.
- Formę z galantyną wstawiamy w większą brytfannę wypełnioną wodą. Poziom wody powinien sięgać do 2/3 wysokości formy z galantyną.
- Galantynę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180°C.
- Po upieczeniu galantynę należy pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia.
- Ostudzoną galantynę przechowywać w lodówce, zawiniętą w folię spożywczą.