Frytki z polenty. Bezglutenowe i chrupiące kukufrytki
Jeżeli nie tolerujecie glutenu, sprawdźcie ten przepis. Obłędne frytki z polenty to pomysł na lekką przekąskę lub dodatek do dania głównego. Robi się je łatwo z kilku prostych składników. Mają przyjemny ziołowo-serowy smak i oczarują niejedno podniebienie. Oto przepis na frytki z polenty.
Jak ugotować polentę na frytki?
Do garnka wlewa się wodę. Po zagotowaniu trzeba wsypać polentę i gotować na średnim ogniu około 3 minut, cały czas mieszając. Ganek przykrywa się pokrywką i gotuje około 2 minut. Następnie zdejmuje się pokrywkę i gotuje kolejne 3 minuty, cały czas mieszając. Garnek należy przykryć pokrywką i odstawić na minutę. Kolejnym krokiem jest dodanie masła i doprawienie ziołami prowansalskimi oraz solą. Całość trzeba mieszać tak długo, aż masło się roztopi. Na koniec wsypuje się parmezan, miesza i podgrzewa jeszcze jedną minutę.
Przepis na frytki z polenty
- To łatwy przepis na pyszne frytki w oryginalnej wersji bez glutenu.
- Przygotowanie przekąski nie jest czasochłonne. Frytki robi się w dwóch etapach. Pierwszym jest ugotowanie polenty. Trzeba poczekać, aż zastygnie i dopiero wtedy można ją pokroić. Drugim etapem jest usmażenie frytek z polenty na patelni na mocno rozgrzanym oleju.
- Na liście składników jest kilka produktów, które można kupić bez względu na porę roku.
- W tym przepisie do polenty dodaje się zioła prowansalskie. Sprawdzą się też inne przyprawy jak bazylia, oregano, tymianek czy curry.
- Polentę należy pokroić w grubsze paski. Zbyt cienkie mogą się rozpadać w czasie smażenia.
- Frytki z polenty to danie bezglutenowe, więc bez obaw mogą je jeść osoby z nietolerancją.
Z czym podawać frytki z polenty?
Frytki z polenty to pomysł na zdrową i bezglutenową przekąskę na ciepło. Świetnie smakują z ketchupem, majonezem lub musztardą. Pasuje do nich sos czosnkowy lub tysiąca wysp. Bezglutenowe frytki to również dodatek do dania głównego. Zastąpią tradycyjne frytki, gotowane ziemniaki czy kaszę.
SKŁADNIKI
- 1 l wody
- 150 g polenty
- 40 g parmezanu
- 25 g masła
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wodę wlać do garnka i zagotować. Wsypać polentę, gotować na średnim ogniu około 3 minut, cały czas mieszając. Ganek przykryć pokrywką i gotować około 2 minut. Zdjąć pokrywkę i gotować 3 minuty, cały czas mieszając. Przykryć pokrywką i odstawić na minutę. Dodać masło i doprawić ziołami prowansalskimi oraz solą. Mieszać, aż masło się roztopi. Wsypać parmezan, wymieszać i podgrzewać minutę.
- Polentę przelać do prostokątnej lub kwadratowej formy, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na godzinę. Polentę wyjąć z formy i pokroić na paski o szerokości około 2 cm.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim frytki, aż będą złote z każdej strony. Za pomocą łyżki cedzakowej przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać od razu jako dodatek do dania głównego lub przekąskę na ciepło.