Fondue mięsne: przepis na niebanalną przekąskę
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Popularną odmianą fondue jest mięsne fondue burgundzkie. Przygotowanie tej potrawy nie jest skomplikowane, wymaga jedynie odrobiny czasu i cierpliwości. Do tej odmiany fondue najlepiej podawać wytrawne czerwone wino. Sprawdź, jak zrobić fondue mięsne - podajemy dobry przepis.
SKŁADNIKI
- 800 g polędwicy wołowej
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- cebula
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Polędwicę pokroić w grubą kostkę (około 3 x 3 cm), zmieszać z oliwą z oliwek i pieprzem.
- Mięso ułożyć na warstwie z plasterków z cebuli, następnie przykryć kolejną warstwą cebuli i wstawić do lodówki na 12 do 24 godzin.
- Naczynie do fondue napełnić olejem. Nabite na szpadki mięso smażyć w rozgrzanym tłuszczu. Usmażone podawać z ulubionymi sosami, np. tzatziki, salsą pomidorową.