Faszerowany kalafior zapiekany - przepyszne i efektowne danie za grosze!

Faszerowany kalafior zapiekany - przepyszne i efektowne danie za grosze!
Autor: Shutterstock Faszerowany i zapiekany kalafior to niedrogie danie, które wymaga nieco czasu, ale doskonale smakuje i efektownie się prezentuje na półmisku.
łatwy
40 min
4

Faszerowany kalafior zapiekany to bardzo efektowne danie obiadowe. Jest smaczny, sycący i świetnie prezentuje się na talerzu. My proponujemy nadzienie warzywne, ale możesz faszerować kalafiora nadzieniem z mięsa, farszem z dodatkiem wędlin. Możesz dla ciekawszego efektu otulić kalafiora przed pieczeniem płatami boczku - ale i bez tego danie jest  przepyszne i warte uwagi!

 

SKŁADNIKI

  • 1 kalafior
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 dymki
  • 300 g szpinaku mrożonego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
  • 1/2 szklanki panierki panko
  • 5 łyżek tartego sera żółtego
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 100 g serka śmietankowego
  • ewentualnie 1/2 kg wędzonego boczku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym garnku zagotuj 2 litry wody z dodatkiem oleju, soku z cytryny i 2 łyżek soli.
  • Kalafior oczyść z zielonych części i dokładnie opłucz. Włóż do wrzątku i zagotuj. Przyciśnij kalafiora talerzem, aby cały był zanurzony i gotuj na małym ogniu 10-15 minut. Ugotowanego kalafiora ostrożnie wyjmij z zalewy i ostudzić.
  • W międzyczasie połącz szpinak, jajka, posiekaną dymkę, czosnek, cheddar, ser śmietankowy, panko i parmezan i umieść w woreczku lub rękawie cukierniczym.
  • Schłodzonego kalafiora ułóż na blaszce do pieczenia. za pomocą rękawa cukierniczego lub woreczka z odciętym rogiem wypełnij przygotowaną masą wszystkie przestrzenie między różyczkami warzywa.
  • Na koniec możesz obłożyć kalafiora zachodzącymi na siebie, cienkimi plastrami boczku. Wstaw kalafiora do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz 25 min.