Efektowny pasztet z pieczarek i migdałów - oryginalny przepis na pasztet bez mięsa
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pasztet z pieczarek i migdałów to niezwykle efektowny i oryginalny pomysł na wykorzystanie swojskich i niedrogich pieczarek oraz smakowitych migdałów. Idealna przekąska na przyjęcie - zachwyt biesiadników gwarantowany!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 40 dag pieczarek
- 10 dag małych pieczarek
- łyżka soku z cytryny
- 1 duża cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- szklanka drobno posiekanych migdałów (można kupić gotowe w supermarkecie)
- pół łyżeczki tymianku
- łyzka gęstej śmietany
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki masła
- łyżka tartej bułki
- łyżka płatków migdałowych
- pieprz cayenne
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Małe kapelusiki pieczarek po umyciu osuszyć i pokropić cytryną, by nie ściemniały. Posypać pieprzem cayenne i odstawić na2-3 godziny.
- Pozostałe pieczarki pokroić wraz z trzonkami. Drobno pokroić cebulę i czosnek.
- Cebulę z czosnkiem przesmażyć na 2 łyżkach masła dodać pieczarki i chwilę smażyć na mocnym ogniu, potem zmniejszyć płomień i smażyć do odparowania. Po ostudzeniu przepuścić przez maszynkę.
- Zmiksować z migdałami, jajkami, śmietaną, tymiankiem, sola i pieprzem na gładka masę.
- Formę wysmarować masłem, wysypać bułka tartą. Włożyć do niej połowę masy, ułożyć na niej wcześniej doprawione kapelusiki pieczarek, przykryć pozostałą masą. Wierzch posypać płatkami migdałów. Na blachę w piekarniku wlać wodę.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 170ªC przez 40 minut, pod przykryciem z folii. Na ostatnie 7-10 minut pieczenia odkryć folię.