Efektowna rolada buraczkowa ze śledziami - przepis na zdrową przekąskę
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Efektowna rolada buraczkowa ze śledziami to elegancki sposób na danie, w którym zastosujemy znane i smakowite połączenie śledzi i buraków. Pyszna przekąska, idealnie ozdobi imprezowy stół. Wbrew pozorom łatwa do przygotowania!
SKŁADNIKI
- 1 duży burak lub dwa mniejsze
- 1 jajko
- 130-150 g mąki
- 200 ml mleka
- 1 łyżka oleju
- sól
- 250 g serka kremowego śmietankowego
- 2 duże ogórki kiszone
- koperek, natka pietruszki
- 3-4 filety śledziowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki ugotować do miękkości, obrać i zmiksować na gładką masę.
- Białko jajka ubić na sztywno. Do masy buraczkowej dodać żółtko, sól i mleko, olej oraz mąkę. Dokładnie wymieszać.
- Ubite białko delikatnie połączyć z masą buraczkową. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dolać odrobinę mleka.
- Dno blaszki do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na nim równomiernie ciasto.
- Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut. Gorącą roladę buraczkową przełożyć (papierem do góry) na czystą ściereczkę bawełnianą i delikatnie zdjąć papier. Zwinąć w roladę i zostawić do wystudzenia.
- Serek śmietankowy wymieszać z pokrojonym w kostkę ogórkami i posiekanymi ziołami. Śledzie wyjąć z zalewy, ususzyć ręcznikiem papierowym i pokroić wzdłuż na pół.
- Roladę biszkoptową delikatnie rozwinąć, posmarować serkiem wzdłuż zwijanego brzegu ułożyć paski śledzi. Ponownie ściśle zwinąć w roladę i zawinąć w folię. Odstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem wyjąć z lodówki i pokroić na dość grube plastry.