Doskonała przekąska z udek drobiowych z jabłkiem i bekonem
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Przekąska na ciepło z udek drobiowych z jabłkiem i bekonem prosto z piekarnika to świetny pomysł na domową imprezę. Przygotowanie jest łatwe, a smak po prostu obłędny.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa z udek kurczaka bez kości, lub udźca indyczego
- 100 g bekonu w cienkich plasterkach
- 1-2 jabłka
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Każde udko pokroić na 3 kawałki. Kawałki udek polać olejem, oprószyć solą, pieprzem i igiełkami rozmarynu. Wymieszać i odstawić na 30 minut do lodówki.
- Z jabłka usunąć gniazdo nasienne, pokroić na cząstki.
- Kawałek mięsa razem z cząstką jabłka owijać bekonem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w temperaturze 200°C.
- Podawać prosto z piekarnika z zimnymi sosami.