Dorsz po grecku: inspirowany przepisem Magdy Gessler
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Na Wigilię i Boże narodzenie przygotuj dorsza po grecku według przepisu Magdy Gessler. Delikatna i aromatyczna ryba po grecku Magdy Gessler będzie hitem świątecznego stołu. Sprawdź, jak przyrządza to danie szefowa "Kuchennych rewolucji" i zainspiruj się jej recepturą!
SKŁADNIKI
- 1 kg filetów z dorsza
- 2 kg pomidorów
- 1 kg pieczonej papryki czerwonej
- 0,5 kg marchewki
- 0,5 kg selera
- 2 duże cebule
- 1 cytryna
- 50 ml wina białego wytrawnego
- cukinia
- bakłażan
- por
- mąka do panierowania ryby
- sól, pieprz, kumin, kolendra
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z połówki cytryny i odstawiamy na ok. 15 minut.
- Następnie posypujemy solą i pieprzem, panierujemy w mące i smażymy, aż się zarumieni.
- W większym garnku w niewielkiej ilości wody z odrobiną masła dusimy cebulę. Gdy zmięknie, dodajemy pokrojoną w paski marchewkę, seler, por i pietruszkę, dusimy.
- Gdy wszystko zmięknie dodajemy szczyptę soli, pieprzu i kuminu.
- Potem dodajemy pokrojoną cukinię, paprykę i bakłażana, całość znowu dusimy.
- Obrane i pokrojone pomidory gotujemy z winem i kolendrą.
- Sos dodajemy do podduszonych warzyw i zalewamy całością rybę.
- Tak przygotowaną rybę należy piec w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut. Dekorujemy plasterkami cytryny.