Domowy pasztet w słoiku

2018-03-27
pasztet-w-sloiku
Autor: Shutterstock Domowy pasztet w słoiku świetnie zastąpi wszelkie sklepowe "puszki". Można go przyrządzić z mięsa, jakie nam zostało z obiadu. 
średni
240 min
4

Pasztet w słoiku to propozycja na domowe smarowidło, które możemy dłużej przechowywać w lodówce, a w dodatku jest zdrowsze i smaczniejsze niż sklepowe „puszki”. Do jego przygotowania możemy wykorzystać resztki pieczeni i gotowanego mięsa.

Beszamel poleca książkę: "Podroby. Wielki powrót". Dlaczego warto kupić tę książkę?

Składniki

2 kg szynki wieprzowej lub łopatki, lub karkówki

2 kg boczku wieprzowego lub podgardla

1 kg wątróbki  wieprzowej

2–3 łyżki soli

ziarna czarnego pieprzu

łyżeczka gałki muszkatołowej

2 łyżki majeranku

6 liści laurowych

10 ziaren ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mięso umyć, pokroić na średniej wielkości kawałki.

Na dnie garnka ułożyć boczek, potem pozostałe składniki z wyjątkiem wątróbki. Doprawić solą, wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zalać wodą, żeby przykryła mięso, i gotować na małym ogniu 3 godziny.

Po tym czasie wyjąć mięso i włożyć pokrojoną w plastry wątróbkę, gotować przez 15 minut. Mięso wystudzić (powinno być ciepłe, ale nie gorące).

Mięso i wątróbkę zmielić trzy razy razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Przełożyć do miski, dodać szklankę wywaru, wymieszać i doprawić solą, pieprzem i majerankiem, wymieszać, w razie potrzeby jeszcze doprawić. Przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić.

Do garnka wlać wodę, na dnie ułożyć ściereczkę, żeby słoiki nie dotykały bezpośrednio dna. Wstawić słoiki i zagotować wodę, pasteryzować przez co najmniej 90 minut. Wyłączyć i zostawić na noc. Następnego dnia pasteryzować przez kolejne 30 minut. Po tym czasie zostawić w garnku do wystudzenia.