Domowe chipsy w 15 minut? Wybierz ten prosty i szybki przepis i zrób je na patelni

chipsy z patelni
Autor: Shutterstock Zamiast kupować, usmaż na patelni. Te domowe chipsy są pyszne, chrupiące i błyskawiczne.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Chipsy to jedna z najpopularniejszych przekąsek znana na całym świecie. Pyszne i chrupiące chipsy można zrobić w domu. Są o wiele smaczniejsze niż te ze sklepu, a ich przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Wystarczą ziemniaki, ulubione przyprawy, olej i patelnia. Zobaczcie, jak zrobić chrupiące domowe chipsy z ziemniaków na patelni.

Z czego zrobić chipsy z patelni?

Chrupiące chipsy to przekąska, która sprawdza się zawsze i smakuje każdemu. Powstały przez przypadek w połowie XIX wieku w USA. Na początku robiono je ręcznie. Sytuacja zmieniła się, kiedy w latach 20. XX wieku wynaleziono maszynę do krojenia ziemniaków. Od tamtej pory chipsy stały się prawdziwym hitem i rozprzestrzeniły się na cały świat.

Sklepowe półki uginają się od opakowań z chipsami w różnych smakach. Jednak zamiast kupować wielkie paczki, z łatwością można przygotować ten przysmak w domu i to bez piekarnika. Wystarczy tylko kilka składników, które są zawsze w sklepach bez względu na porę roku. Co jest potrzebne, aby zrobić chipsy z patelni w domu? Lista składników nie jest długa i obejmuje takie produkty:

  • ziemniaki
  • przyprawy – papryka, chili, czosnek granulowany, sól
  • olej do smażenia

Jak się robi chipsy na patelni?

Przepis na domowe chipsy z patelni, które zaskakują łatwym przygotowaniem, dobrze jest mieć pod ręką. To świetna przekąską na każdą okazję. Dzięki temu, że przygotowanie jest tak łatwe i szybkie, a składniki są łatwo dostępne, można je robić nawet w ostatniej chwili tuż przed przyjściem gości.

Głównym składnikiem chipsów są ziemniaki. Młodych nie trzeba obierać, ponieważ mają cienką skórkę, która jest jadalna. Należy je jedynie dokładnie umyć, aby usunąć resztki ziemi i inne zanieczyszczenia. Starsze ziemniaki warto obrać. Mają grubszą skórkę, która w chipsach nie smakuje zbyt dobrze.

Jak zrobić domowe czipsy bez piekarnika? Wystarczy wybrać ten prosty i błyskawiczny przepis, aby przygotować wielką miskę chrupiących i pełnych smaku domowych chipsów z patelni. Po usmażeniu dobrze jest przełożyć chipsy z patelni na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Dzięki temu łatwo i szybko można pozbyć się resztek oleju ze smażenia.

  • 1. krok – pokrojenie i namoczenie ziemniaków
  • 2. krok – usmażenie chipsów na patelni
  • 3. krok – doprawienie chipsów

Co zrobić, żeby chipsy były chrupiące?

Najlepsze chipsy to takie, które są nie tylko pyszne i aromatyczne, ale i doskonale chrupiące. Aby chipsy z patelni przyjemnie chrupały w czasie jedzenia, trzeba zwrócić uwagę na kilka kluczowych czynników.

  • Cienkie plasterki – do krojenia ziemniaków najlepiej użyć mandoliny lub bardzo ostrego noża, ponieważ plasterki powinny być jak najcieńsze. Dzięki temu chipsy będą chrupiące.
  • Płukanie i moczenie – pokrojone ziemniaki należy moczyć w zimnej wodzie przez kwadrans, aby usunąć nadmiar skrobi. Ta czynność zapobiega sklejaniu się chipsów podczas smażenia i nadaje chrupkości.
  • Dokładne osuszenie – przed smażeniem plasterki ziemniaków powinny być idealnie suche. Można to zrobić za pomocą ręcznika papierowego.

SKŁADNIKI

  • 4 średnie ziemniaki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • szczypta mielonego chili
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki umyć i obrać. Pokroić w cienkie plasterki i włożyć do miski. Wlać wodę i odstawić na 15 minut. Następnie odcedzić i dokładnie osuszyć.
  • Na patelni na średnim ogniu rozgrzać olej. Partiami smażyć plasterki ziemniaków około 4 minut, aż zaczną się rumienić i wywijać.
  • Pod koniec smażenia doprawić papryką, czosnkiem i solą.
  • Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać jako przekąskę same lub z ulubionymi sosami.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej