Domowe batoniki musli z żurawiną: pomysł na zdrową przekąskę

2021-03-29
Domowe batoniki musli z żurawiną: pomysł na zdrową przekąskę
Autor: Shutterstock Lekko słodkie, domowe batoniki są nie tylko zdrowe, ale także dostarczają mnóstwa energii!
łatwy
25 min
4

Batoniki z żurawiną są szczególnie polecane przyszłym mamom. Owoce są skarbnicą witaminy C, żelaza, a także błonnika. Bez obaw można je spożywać w ciąży. I do tego działają jak lekarstwo. Żurawina, jak żaden inny owoc, radzi sobie z dolegliwościami, które lubią nawracać, np. z zapaleniem pęcherza.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki płatków żytnich
  • 1/2 szklanki płatków pszennych
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 1/3 szklanki ziaren sezamu
  • 1/4 szklanki dużych rodzynek
  • 1/4 szklanki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 6 suszonych moreli
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki wsypać na suchą patelnię i zrumienić. Następnie podpiec ziarna słonecznika oraz sezamu i wsypać do miski razem z płatkami.
  • Morele (wcześniej warto je sparzyć) pokroić w kosteczkę, a rodzynki przekroić na pół. Wsypać je razem z owocami żurawiny i kokosem do płatków.
  • Wlać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Miód lekko podgrzać i do ciepłego dodać mieszankę płatków z bakaliami. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią masę. Rozsmarować zwilżoną łyżką na grubość około 1,5 cm. Gdy masa lekko przestygnie, pokroić na porcje.