Fondue serowe. Jak przygotować dodatki do fondue serowego?
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Aby urozmaicić spotkanie z przyjaciółmi proponujemy przygotowanie serowego fondue z różnymi dodatkami. Sprawdź, jak to zrobić, zabłyśnij na spotkaniu z przyjaciółmi.
Przepis na naleśnikowe ślimaki do fondue
Ciasto na klasyczne naleśniki:
Z ciasta naleśnikowego smażymy cieniutkie naleśniki.
Zwijamy w ruloniki i kroimy na 3 centymetrowe kawałki.
Smażymy na rozgrzanym oleju w głębokiej patelni około 2 minuty aż będą chrupiące.
Odsączamy na bibułce
SKŁADNIKI
- 150 g ementalera
- 150 g gruyère
- (możemy dodać też ulubionego sera pleśniowego)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 szklanka wina białego (wytrawnego)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- pieprz
- gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Posiekany czosnek wkładamy na dno pojemnika do fondue, wlewamy wino, sok z cytryny, i zagotowujemy.
- Następnie dodajemy starty ser i mieszamy, aż powstanie gładka masa.
- Zdejmujemy z ognia.
- Mąkę ziemniaczana rozpuszczamy w 4 łyżkach wody i dolewamy do masy serowej. Mieszamy i doprawiamy.
- Gotowe fondue stawiamy na podgrzewacz.