Fondue serowe. Jak przygotować dodatki do fondue serowego?

2021-03-29
Fondue serowe. Jak przygotować dodatki do fondue serowego?
Autor: Shutterstock Fondue serowe - w roztopionym serze można zanurzać nie tylko kawałki pieczywa, ale też surowe jarzyny, nachosy, kawałki pieczonych ziemniaków.
łatwy
25 min
4

Aby urozmaicić spotkanie z przyjaciółmi proponujemy przygotowanie serowego fondue z różnymi dodatkami.  Sprawdź, jak to zrobić, zabłyśnij na spotkaniu z przyjaciółmi.

Przepis na naleśnikowe ślimaki do fondue

Ciasto na klasyczne naleśniki:

Z ciasta naleśnikowego smażymy cieniutkie naleśniki.

Zwijamy w ruloniki i kroimy na 3 centymetrowe kawałki.

Smażymy na rozgrzanym oleju w głębokiej patelni około 2 minuty aż będą chrupiące.

Odsączamy na bibułce

SKŁADNIKI

  • 150 g ementalera
  • 150 g gruyère
  • (możemy dodać też ulubionego sera pleśniowego)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 szklanka wina białego (wytrawnego)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Posiekany czosnek wkładamy na dno pojemnika do fondue, wlewamy wino, sok z cytryny, i zagotowujemy.
  • Następnie dodajemy starty ser i mieszamy, aż powstanie gładka masa.
  • Zdejmujemy z ognia.
  • Mąkę ziemniaczana rozpuszczamy w 4 łyżkach wody i dolewamy do masy serowej. Mieszamy i doprawiamy.
  • Gotowe fondue stawiamy na podgrzewacz.