Dip z łososia: przepis na przekąskę do karnawałowego menu
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Dip z łososia świetne nadaje się do tego, żeby maczać w nim kawałki warzyw czy chipsy. To także idealny sos do przekąsek na karnawałowe przyjęcie. Przedstawiamy przepis na dip z łososia. Smacznego!
Polecamy również: Wołowina po burgundzku, Krewetki na ostro oraz Koktajl z kurczakiem gotowanym
Sprawdź także >>> Menu na imprezę sylwestrową i karnawałową: jak je skomponować
SKŁADNIKI
- 20 dag filetu z łososia (bez skóry)
- 4 łyżki majonezu (może być light)
- 2 małe posiekane cebule
- 2 posiekane ząbki czosnku
- sok z połówki cytryny
- 10 dag topionego serka
- pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól
- szczypiorek do dekoracji (kilka łodyg)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łososia lekko posól i upiecz w folii lub uduś na patelni (rozgrzej na patelni odrobinę oleju, opiecz krótko ze wszystkich stron, dolej niewielką ilość wody i duś kilka minut pod przykryciem).
- Upieczonego lub uduszonego łososia zmiksuj z cebulą, czosnkiem, sokiem z cytryny, rozdrobnionym serkiem topionym oraz z pieprzem (obydwoma rodzajami) i solą.
- Przełóż sos do miseczki. Wymieszaj z majonezem.
- Przełóż do porcelanowego naczynia, w którym dip podasz na stół. Posyp posiekanym szczypiorkiem.
- Podawaj z kawałkami warzyw (pokrojona w słupki marchewką, cukinią, cykorią, selerem naciowym, papryką), chlebkiem pita, chipsami.
- Sosem można też przekładać naleśniki. Dodać do makaronu czy gotowanych warzyw.