Dip z łososia: przepis na przekąskę do karnawałowego menu

2021-03-29
MK
Dip z łososia
Autor: Shutterstock Dip z łososia - pyszny dodatek do warzyw lub czipsów.
łatwy
10 min
4

Dip z łososia świetne nadaje się do tego, żeby maczać w nim kawałki warzyw czy chipsy. To także idealny sos do przekąsek na karnawałowe przyjęcie. Przedstawiamy przepis na dip z łososia. Smacznego!

Polecamy również: Wołowina po burgundzku, Krewetki na ostro oraz Koktajl z kurczakiem gotowanym

Sprawdź także >>> Menu na imprezę sylwestrową i karnawałową: jak je skomponować

SKŁADNIKI

  • 20 dag filetu z łososia (bez skóry)
  • 4 łyżki majonezu (może być light)
  • 2 małe posiekane cebule
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • 10 dag topionego serka
  • pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól
  • szczypiorek do dekoracji (kilka łodyg)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Łososia lekko posól i upiecz w folii lub uduś na patelni (rozgrzej na patelni odrobinę oleju, opiecz krótko ze wszystkich stron, dolej niewielką ilość wody i duś kilka minut pod przykryciem).
  • Upieczonego lub uduszonego łososia zmiksuj z cebulą, czosnkiem, sokiem z cytryny, rozdrobnionym serkiem topionym oraz z pieprzem (obydwoma rodzajami) i solą.
  • Przełóż sos do miseczki. Wymieszaj z majonezem.
  • Przełóż do porcelanowego naczynia, w którym dip podasz na stół. Posyp posiekanym szczypiorkiem.
  • Podawaj z kawałkami warzyw (pokrojona w słupki marchewką, cukinią, cykorią, selerem naciowym, papryką), chlebkiem pita, chipsami.
  • Sosem można też przekładać naleśniki. Dodać do makaronu czy gotowanych warzyw.
MK