Dip z łososia: przepis na przekąskę do karnawałowego menu

2017-12-27
Dip z łososia
Autor: Shutterstock Dip z łososia - pyszny dodatek do warzyw lub czipsów.
łatwy
10 min
4

Dip z łososia świetne nadaje się do tego, żeby maczać w nim kawałki warzyw czy chipsy. To także idealny sos do przekąsek na karnawałowe przyjęcie. Przedstawiamy przepis na dip z łososia. Smacznego!

Polecamy również: Wołowina po burgundzku, Krewetki na ostro oraz Koktajl z kurczakiem gotowanym

Sprawdź także >>> Menu na imprezę sylwestrową i karnawałową: jak je skomponować

Składniki

20 dag filetu z łososia (bez skóry)

4 łyżki majonezu (może być light)

2 małe posiekane cebule

2 posiekane ząbki czosnku

sok z połówki cytryny

10 dag topionego serka

pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól

szczypiorek do dekoracji (kilka łodyg)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Łososia lekko posól i upiecz w folii lub uduś na patelni (rozgrzej na patelni odrobinę oleju, opiecz krótko ze wszystkich stron, dolej niewielką ilość wody i duś kilka minut pod przykryciem).

Upieczonego lub uduszonego łososia zmiksuj z cebulą, czosnkiem, sokiem z cytryny, rozdrobnionym serkiem topionym oraz z pieprzem (obydwoma rodzajami) i solą.

Przełóż sos do miseczki. Wymieszaj z majonezem.

Przełóż do porcelanowego naczynia, w którym dip podasz na stół. Posyp posiekanym szczypiorkiem.

Podawaj z kawałkami warzyw (pokrojona w słupki marchewką, cukinią, cykorią, selerem naciowym, papryką), chlebkiem pita, chipsami.

Sosem można też przekładać naleśniki. Dodać do makaronu czy gotowanych warzyw.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE