Dip z łososia: przepis na przekąskę do karnawałowego menu

2017-12-27
Dip z łososia
Autor: Shutterstock Dip z łososia - pyszny dodatek do warzyw lub czipsów.
łatwy
10 min
4

Dip z łososia świetne nadaje się do tego, żeby maczać w nim kawałki warzyw czy chipsy. To także idealny sos do przekąsek na karnawałowe przyjęcie. Przedstawiamy przepis na dip z łososia. Smacznego!

Polecamy również: Wołowina po burgundzku, Krewetki na ostro oraz Koktajl z kurczakiem gotowanym

Składniki

20 dag filetu z łososia (bez skóry)

4 łyżki majonezu (może być light)

2 małe posiekane cebule

2 posiekane ząbki czosnku

sok z połówki cytryny

10 dag topionego serka

pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól

szczypiorek do dekoracji (kilka łodyg)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Łososia lekko posól i upiecz w folii lub uduś na patelni (rozgrzej na patelni odrobinę oleju, opiecz krótko ze wszystkich stron, dolej niewielką ilość wody i duś kilka minut pod przykryciem).

Upieczonego lub uduszonego łososia zmiksuj z cebulą, czosnkiem, sokiem z cytryny, rozdrobnionym serkiem topionym oraz z pieprzem (obydwoma rodzajami) i solą.

Przełóż sos do miseczki. Wymieszaj z majonezem.

Przełóż do porcelanowego naczynia, w którym dip podasz na stół. Posyp posiekanym szczypiorkiem.

Podawaj z kawałkami warzyw (pokrojona w słupki marchewką, cukinią, cykorią, selerem naciowym, papryką), chlebkiem pita, chipsami.

Sosem można też przekładać naleśniki. Dodać do makaronu czy gotowanych warzyw.

Sprawdź także >>> Menu na imprezę sylwestrową i karnawałową: jak je skomponować