Dietetyczny salceson w butelce: przepis na fit wędlinę z indyka
2022-02-27
łatwy
60 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Dietetyczny salceson w butelce to świetny pomysł na domową wędlinę. Ze względu na wartość odżywczą i niską kalorycznoć najlepszym gatunkiem mięsa będzie mięso indycze. Do przygotowania salcesonu potrzeba także jest foremka, w tej roli sprawdzi się butelka po oleju. Dlaczego po oleju, a nie po wodzie? Butelki na olej jadalny sporządzone ze specjalnego tworzywa sztucznego, które nie wchodzi w reakcję z białkami i tłuszczami. Gotowi? Zatem do dzieła!
SKŁADNIKI
- 1,25 kg udźca indyka z kością
- 1 marchew, pokrojona na większe kawałki
- 1 pietruszka, pokrojona na większe kawałki
- 1 gruby plaster selera bulwiastego
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskie
- 35 g żelatyny
- pieprz i sól do smaku
- 1 płaska łyżka czosnku granulowanego
- oraz 2 butelki po oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z udźca indyka zdjąć skórę . Mięo z kością włożyć do garnka. Zalać niewielką ilością wody.
- Na mięsie ułożyć pokrojone warzywa. Dodać przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie oraz sól. Przykryć pokrywką. Gotować na wolnym ogniu do miękkości.
- Ugotowane mięso wyjąć, przestudzić i obrać z kości. Pokroić na większe kawałki.
- Wywar z mięsa przecedzić przez sito. Do gorącego rosołu z indyka dodać żelatynę i czosnek granulowany. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Ponownie dokładnie wymieszać.
- Przygotować butelki po oleju. Odciąć około 1/3 butelki od góry. W ten spoób otrzymamy dwie foremki w kształcie walca.
- Butelki napełnić mięsem. Następnie zalać wywarem z żelatyną. Pozostawić do ostygnięcia.
- Ostudzony salceson wstawić do lodówki, aby galareta całkowicie się skrzepła. Schładzać przez co najmniej 3 godziny lub jeszcze lepiej przez całą noc.
- Przed podaniem rozciąć nożem butelkę i wyjąć salceson. Pokroić. Podawać z chrzanem lub musztardą.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego