Dietetyczny salceson w butelce: przepis na fit wędlinę z indyka

Dietetyczny salceson w butelce: przepis na fit wędlinę z indyka
Autor: Shutterstock.com Dietetyczny salceson w butelce: przepis na fit wędlinę z indyka
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Dietetyczny salceson w butelce to świetny pomysł na domową wędlinę. Ze względu na wartość odżywczą i niską kalorycznoć najlepszym gatunkiem mięsa będzie mięso indycze. Do przygotowania salcesonu potrzeba także jest foremka, w tej roli sprawdzi się butelka po oleju. Dlaczego po oleju, a nie po wodzie? Butelki na olej jadalny sporządzone ze specjalnego tworzywa sztucznego, które nie wchodzi w reakcję z białkami i tłuszczami. Gotowi? Zatem do dzieła! 

SKŁADNIKI

  • 1,25 kg udźca indyka z kością
  • 1 marchew, pokrojona na większe kawałki
  • 1 pietruszka, pokrojona na większe kawałki
  • 1 gruby plaster selera bulwiastego
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskie
  • 35 g żelatyny
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 płaska łyżka czosnku granulowanego
  • oraz 2 butelki po oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z udźca indyka zdjąć skórę . Mięo z kością włożyć do garnka. Zalać niewielką ilością wody.
  • Na mięsie ułożyć pokrojone warzywa. Dodać przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie oraz sól. Przykryć pokrywką. Gotować na wolnym ogniu do miękkości. 
  • Ugotowane mięso wyjąć, przestudzić i obrać z kości. Pokroić na większe kawałki. 
  • Wywar z mięsa przecedzić przez sito. Do gorącego rosołu z indyka dodać żelatynę i czosnek granulowany. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Ponownie dokładnie wymieszać.
  • Przygotować butelki po oleju. Odciąć około 1/3 butelki od góry. W ten spoób otrzymamy dwie foremki w kształcie walca.
  • Butelki napełnić mięsem. Następnie zalać wywarem z żelatyną. Pozostawić do ostygnięcia. 
  • Ostudzony salceson wstawić do lodówki, aby galareta całkowicie się skrzepła. Schładzać przez co najmniej 3 godziny lub jeszcze lepiej przez całą noc. 
  • Przed podaniem rozciąć nożem butelkę i wyjąć salceson. Pokroić. Podawać z chrzanem lub musztardą
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego

Najlepsze przepisy na galarety i galaretki

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej