Dietetyczne kulki rybno-ryżowe: lekkostrawne, pyszne przekąski

Dietetyczne kulki rybno-ryżowe: lekkostrawne, pyszne przekąski
Autor: Shutterstock Kulki rybno-ryżowe z powodzeniem zastąpią niezdrowe przekąski, smakują też nie tylko dorosłym, ale i dzieciom.
łatwy
35 min
3

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Dietetyczne kulki rybno-ryżowe to wymarzone przekąski dla osób dbających o linię albo pozostających na diecie lekkostrawnej. Łatwe do przygotowania, pięknie się prezentujące i po prostu zdrowe!

SKŁADNIKI

  • 200 g filetu z łososia
  • 1szklanka ryżu białego lub brązowego
  • 2 marchewki
  • 8 różyczek z brokuła
  • odrobina masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Łososia ugotować na parze. Rozgnieść go widelcem na drobne kawałeczki, zwracając uwagę, czy nie ma w nim ości.
  • Ryż ugotować wg przepisu, powinien być miękki i kleisty.
  • Obraną marchewkę zetrzeć na tartce. Brokuła i wyciąć różyczki równej wielkości.
  • Warzywa przełożyć do małego garnuszka i zalać niewielką ilością wody. Gotować ok. 5 minut.
  • Rybę, ryż i warzywa przełożyć do miski, dodać odrobinę masła i wymieszać. Dłońmi zwilżonymi wodą formować małe kuleczki.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej