Dietetyczne kulki rybno-ryżowe: lekkostrawne, pyszne przekąski
2021-05-17
łatwy
35 min
3
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Dietetyczne kulki rybno-ryżowe to wymarzone przekąski dla osób dbających o linię albo pozostających na diecie lekkostrawnej. Łatwe do przygotowania, pięknie się prezentujące i po prostu zdrowe!
SKŁADNIKI
- 200 g filetu z łososia
- 1szklanka ryżu białego lub brązowego
- 2 marchewki
- 8 różyczek z brokuła
- odrobina masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łososia ugotować na parze. Rozgnieść go widelcem na drobne kawałeczki, zwracając uwagę, czy nie ma w nim ości.
- Ryż ugotować wg przepisu, powinien być miękki i kleisty.
- Obraną marchewkę zetrzeć na tartce. Brokuła i wyciąć różyczki równej wielkości.
- Warzywa przełożyć do małego garnuszka i zalać niewielką ilością wody. Gotować ok. 5 minut.
- Rybę, ryż i warzywa przełożyć do miski, dodać odrobinę masła i wymieszać. Dłońmi zwilżonymi wodą formować małe kuleczki.