Delikatny pasztet drobiowy z orzeszkami pistacjowymi

2021-03-29
Pasztet drobiowy z orzeszkami pistacjowymi
Autor: thinkstockphotos.com Delikatny pasztet drobiowy z orzeszkami pistacjowymi
średni
50 min
4

Delikatny pasztet drobiowy z orzeszkami pistacjowymi  jest znakomitą alternatywą dla pasztetu tradycyjnego. Pasztet drobiowy będzie się ładnie prezentował na świątecznym stole. Pasztet drobiowy ma delikatny smak dlatego pasują do niego ostre dodatki: sos tatarski albo ćwikła.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet z suszonymi śliwkamiPasztet staropolski oraz Pasztet klasyczny z mieszanych mięs.

ZOBACZ galerię zdjęć z przepisami na inne, oryginalne pasztety!

ZOBACZ wideo i dowiedz się, jak zrobić idealny pasztet!

Pasztet drobiowy z orzeszkami pistacjowymi możemy piec w małych foremkach (jak do babeczek) – mamy wtedy porcje jednoosobowe, gotowe do podania, lub w regularnej formie, wtedy trzeba wydłużyć czas pieczenia.

SKŁADNIKI

  • 1 kg udek kurczaka
  • 1 kg udźca indyka
  • 0,5 kg wątróbek drobiowych
  • 150 g marchwi i pietruszki
  • 200 g cebuli
  • 10 g grzybów suszonych
  • liść laurowy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 200 g orzeszków pistacjowych
  • 200 ml oleju (bez smaku)
  • 4 jajka
  • 100 ml gęstej śmietany
  • imbir mielony i gałka muszkatołowa (do smaku)
  • Sól i pieprz
  • 15 ml koniaku
  • Masło do smarowania foremek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suszone grzyby zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
  • Mięsa (bez wątróbek), jarzyny, namoczone i pokrojone grzyby, liść laurowy i ziele angielskie gotujemy w małej ilości wody, na małym ogniu. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy, aż woda wyparuje – pilnujemy,  by się nie przypaliło. Mięso jest gotowe gdy odchodzi od kości. Odstawiamy całość do wystygnięcia.
  • Pistacje obieramy i gotujemy chwilę by zmiękły. Kilka orzeszków odkładamy do dekoracji.
  • Pokrojoną w plastry cebulę szklimy (nie rumienimy) na oleju. Następnie dodajemy pokrojoną w kawałki wątróbkę. Razem smażymy przez kilka minut.
  • Ostudzone mięso, obrane z kości, z warzywami, wątróbką i cebulą przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Do zmielonej masy wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, orzeszki pistacjowe i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, powoli wlewając koniak. W razie potrzeby doprawiamy i dodajemy odrobinę wywaru z gotowania mięs.
  • Gotową masę na pasztet drobiowy przekładamy do foremek wysmarowanych masłem. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w kąpieli wodnej w temperaturze 180 stopni, przez ok. 45 do 60 minut.
  • Upieczony pasztet studzimy w foremkach. Przed podaniem pasztet drobiowy posypujemy resztą lekko rozdrobnionych orzeszków pistacjowych.
Redakcja
więcej