Delikatny pasztet drobiowy z orzeszkami pistacjowymi
2021-03-29
średni
50 min
4
Delikatny pasztet drobiowy z orzeszkami pistacjowymi jest znakomitą alternatywą dla pasztetu tradycyjnego. Pasztet drobiowy będzie się ładnie prezentował na świątecznym stole. Pasztet drobiowy ma delikatny smak dlatego pasują do niego ostre dodatki: sos tatarski albo ćwikła.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet z suszonymi śliwkami, Pasztet staropolski oraz Pasztet klasyczny z mieszanych mięs.
ZOBACZ galerię zdjęć z przepisami na inne, oryginalne pasztety!
ZOBACZ wideo i dowiedz się, jak zrobić idealny pasztet!
Pasztet drobiowy z orzeszkami pistacjowymi możemy piec w małych foremkach (jak do babeczek) – mamy wtedy porcje jednoosobowe, gotowe do podania, lub w regularnej formie, wtedy trzeba wydłużyć czas pieczenia.
SKŁADNIKI
- 1 kg udek kurczaka
- 1 kg udźca indyka
- 0,5 kg wątróbek drobiowych
- 150 g marchwi i pietruszki
- 200 g cebuli
- 10 g grzybów suszonych
- liść laurowy
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 200 g orzeszków pistacjowych
- 200 ml oleju (bez smaku)
- 4 jajka
- 100 ml gęstej śmietany
- imbir mielony i gałka muszkatołowa (do smaku)
- Sól i pieprz
- 15 ml koniaku
- Masło do smarowania foremek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suszone grzyby zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
- Mięsa (bez wątróbek), jarzyny, namoczone i pokrojone grzyby, liść laurowy i ziele angielskie gotujemy w małej ilości wody, na małym ogniu. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy, aż woda wyparuje – pilnujemy, by się nie przypaliło. Mięso jest gotowe gdy odchodzi od kości. Odstawiamy całość do wystygnięcia.
- Pistacje obieramy i gotujemy chwilę by zmiękły. Kilka orzeszków odkładamy do dekoracji.
- Pokrojoną w plastry cebulę szklimy (nie rumienimy) na oleju. Następnie dodajemy pokrojoną w kawałki wątróbkę. Razem smażymy przez kilka minut.
- Ostudzone mięso, obrane z kości, z warzywami, wątróbką i cebulą przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Do zmielonej masy wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, orzeszki pistacjowe i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, powoli wlewając koniak. W razie potrzeby doprawiamy i dodajemy odrobinę wywaru z gotowania mięs.
- Gotową masę na pasztet drobiowy przekładamy do foremek wysmarowanych masłem. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w kąpieli wodnej w temperaturze 180 stopni, przez ok. 45 do 60 minut.
- Upieczony pasztet studzimy w foremkach. Przed podaniem pasztet drobiowy posypujemy resztą lekko rozdrobnionych orzeszków pistacjowych.