Dekoracyjne koreczki szpinakowe z serkiem śmietankowym i wędzonym łososiem

Świąteczne koreczki
Autor: Shutterstock Świąteczne koreczki są kolorową ozdobą stołu.
łatwy
50 min
12

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Koreczki z zielonego ciasta szpinakowego, przełożone białym serkiem i różowym łososiem wyglądają bardzo dekoracyjnie. mogą być prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 opakowanie serka śmietankowego
  • wędzony łosoś

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Łososia rozdrobnić i wymieszać z serkiem. 
  • Szpinak podsmażyć na maśle przez kilka minut przyprawiając odrobiną gałki muszkatołowej i solą. Zdjąć z ognia i ostudzić.
  • Oddzielić żółtka od białek, białka ubić z odrobiną soli na pianę, żółtka dodać do wystudzonego szpinaku i dokładnie wymieszać.
  • Na koniec do masy dodać białka i ponownie dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
  • Blaszkę wyłożyć pergaminem, cienką warstwą wylać na nią masę szpinakową, piec w temperaturze 200 st. C przez 10 minut.
  • Ciasto wyjąć, wystudzić i pokroić na kwadraty o boku 4-5 cm. Posmarować serkiem i ułożyć w wieżyczki.
  • Spiąć wykałaczką i udekorować plasterkiem ogórka, cytryny lub pomidorkiem koktajlowym.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej