Dekoracyjne koreczki szpinakowe z serkiem śmietankowym i wędzonym łososiem
2021-12-24
łatwy
50 min
12
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Koreczki z zielonego ciasta szpinakowego, przełożone białym serkiem i różowym łososiem wyglądają bardzo dekoracyjnie. mogą być prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 2 łyżki masła
- 4 jajka
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 opakowanie serka śmietankowego
- wędzony łosoś
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łososia rozdrobnić i wymieszać z serkiem.
- Szpinak podsmażyć na maśle przez kilka minut przyprawiając odrobiną gałki muszkatołowej i solą. Zdjąć z ognia i ostudzić.
- Oddzielić żółtka od białek, białka ubić z odrobiną soli na pianę, żółtka dodać do wystudzonego szpinaku i dokładnie wymieszać.
- Na koniec do masy dodać białka i ponownie dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
- Blaszkę wyłożyć pergaminem, cienką warstwą wylać na nią masę szpinakową, piec w temperaturze 200 st. C przez 10 minut.
- Ciasto wyjąć, wystudzić i pokroić na kwadraty o boku 4-5 cm. Posmarować serkiem i ułożyć w wieżyczki.
- Spiąć wykałaczką i udekorować plasterkiem ogórka, cytryny lub pomidorkiem koktajlowym.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?