Czerwone ziemniaki opiekane z oliwą i ziołami
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Czerwone ziemniaki opiekane z oliwą i ziołami to pyszny dodatek do pieczonego mięsa. Można je przygotować równolegle do pieczeni w tym samy piekarniku. Pyszne są także, jako samodzielna przekąska. Czerwone ziemniaki, czyli kartofle z cienką czerwoną skórką są odmianą o dużej zawartości skrobi. Idealnie nadają się do pieczenia.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg czerwonych ziemniaków
- 3-5 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub 2 łyżeczki igiełek świeżego ziela
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki wyszorować, nie obierać, pokroić na ćwiartki lub ósemki.
- Ziemniaki dodać do osolonego wrzątku i gotować 10 minut. Odcedzić.
- Blachę wyłożyć folią aluminiową, stroną matową do góry lub papierem do pieczenia.
- Ziemniaki rozłożyć w jednej warstwie na blasze, za pomocą pędzla pokryć oliwą wymieszaną z ziołami i przyprawami. Posolić i popieprzyć.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C lub jeśli chcemy bardziej przypieczone ziemniaczki do 220°C i piec przez 30 minut lub do zrumienienia.