Cukiniowe kąski pizzowe - idealna przekąska imprezowa!
2021-07-30

łatwy
25 min
6
Cukiniowe kąski pizzowe to danie idealne dla osób na diecie ketogenicznej, a także dla miłośników smaku pizzy, którym zwyczajnie brakuje czasu na przygotowanie ulubionego przysmaku. Zrobisz je w 15 minut, ich smak ucieszy domowników i gości.
SKŁADNIKI
- 3 cukinie
- paczka salami w plastrach
- opakowanie sera mozzarella
- 250 g pomidorów koktajlowych
- ulubione świeże zioła - pasują tu posiekana bazylia, szczypiorek, tymianek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię pokrój w grube plastry.
- Plasterki salami pokroić na mniejsze kawałki.
- Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach
- Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.
- Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i lekko posmarować lub spryskać oliwą.
- Plasterki cukinii ułożyć na blaszce, na każdym położyć kawałek salami, połówkę pomidora, posypać serem i ulubionymi ziołami.
- Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 10-15 minut, do roztopienia się sera i ewentualnego lekkiego zrumienienia.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?