Cukinia w panierce serowej: lepszej przekąski do piwa nie jedliście

Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Cukinia w panierce serowej przypomina paluszki. Paluszki, które uzależniają chrupkością i smakiem. Idealna przekąska do szklanki piwa, czy kieliszka wina. Przygotowanie jest łatwe. Można smażyć w głębokim tłuszczu lub po prostu upiec w piekarniku. Pychota!
Większość przepisów na cukinię ma na celu szybkie i satysfakcjonujące wyżywienie rodziny. Dusimy całe kotły warzyw lub spędzamy dni w kuchni przygotowując na zimę przetwory, z których część pozostanie nietknięta. A co z odpoczynkiem? W gorące letnie dni chcesz się zrelaksować i posiedzieć z przyjaciółmi przy szklance pienistego piwa. Więc co to ma wspólnego z cukinią w panierce serowej?
Kiedy spróbujesz, odpowiedź przyjdzie sama. Soczyste kawałki cukinii ukryte pod chrupiącą skórką serową doskonale komponują się z piwem. Wybierz młodą, a nie przerośniętą cukinię. Kilka twoich ulubionych przypraw doda smaku tej przekąsce. Proponuję Ci dwa sposoby gotowania na raz: smażone w głębokim tłuszczu i w piekarniku. Wybierz ten, który bardziej ci pasuje. Śmiało, to jest naprawdę pyszne!
SKŁADNIKI
- 2 młode cukinie
- sól
- 250 g twarego sera, startego
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mieszanki włoskich ziół przyprawowych
- tarta bułka do panierowania
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinie pokrój na ósemki. Następnie przekrój na pół. Przełóż do miski. Posól i odstaw, żeby cukinia puściła sok. Po 5 minutach dodaj mąkę. Przykryj miskę pokrywką i wstrząśnij naczyniem, żeby mąka otoczyła każdy kawałek cukinii.
- Tarty ser wymieszaj z rozmąconymi jajkami, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i włoskimi ziołami.
- Cukinię panieruj w serowym cieście, a następnie w tartej bułce.
- Smażenie: panierowane kawałki cukinii smaż w głębokim tłuszczu do zrumienienia.
- Pieczenie: panierowane kawałki cukinii ułóż na blasze wyłożone papierem do pieczenia, zachowaj odstępy między warzywami. Piecz w 180°C z termoobiegiem do zrumienienia.
- Podawaj z keczupem lub dipem czosnkowym.