Cukinia w panierce serowej: lepszej przekąski do piwa nie jedliście

Cukinia w panierce serowej
Autor: Shutterstock.com Pieczona cukinia w serowej panierce na blasze prosto z piekarnika
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Cukinia w panierce serowej przypomina paluszki. Paluszki, które uzależniają chrupkością i smakiem. Idealna przekąska do szklanki piwa, czy kieliszka wina. Przygotowanie jest łatwe. Można smażyć w głębokim tłuszczu lub po prostu upiec w piekarniku. Pychota! 

Większość przepisów na cukinię ma na celu szybkie i satysfakcjonujące wyżywienie rodziny. Dusimy całe kotły warzyw lub spędzamy dni w kuchni przygotowując na zimę przetwory, z których część pozostanie nietknięta. A co z odpoczynkiem? W gorące letnie dni chcesz się zrelaksować i posiedzieć z przyjaciółmi przy szklance pienistego piwa. Więc co to ma wspólnego z cukinią w panierce serowej?
Kiedy spróbujesz, odpowiedź przyjdzie sama. Soczyste kawałki cukinii ukryte pod chrupiącą skórką serową doskonale komponują się z piwem. Wybierz młodą, a nie przerośniętą cukinię. Kilka twoich ulubionych przypraw doda smaku tej przekąsce. Proponuję Ci dwa sposoby gotowania na raz: smażone w głębokim tłuszczu i w piekarniku. Wybierz ten, który bardziej ci pasuje. Śmiało, to jest naprawdę pyszne!

SKŁADNIKI

  • 2 młode cukinie
  • sól
  • 250 g twarego sera, startego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mieszanki włoskich ziół przyprawowych
  • tarta bułka do panierowania
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinie pokrój na ósemki. Następnie przekrój na pół. Przełóż do miski. Posól i odstaw, żeby cukinia puściła sok. Po 5 minutach dodaj mąkę. Przykryj miskę pokrywką i wstrząśnij naczyniem, żeby mąka otoczyła każdy kawałek cukinii.
  • Tarty ser wymieszaj z rozmąconymi jajkami, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i włoskimi ziołami. 
  • Cukinię panieruj w serowym cieście, a następnie w tartej bułce. 
  • Smażenie: panierowane kawałki cukinii smaż w głębokim tłuszczu do zrumienienia. 
  • Pieczenie: panierowane kawałki cukinii ułóż na blasze wyłożone papierem do pieczenia, zachowaj odstępy między warzywami. Piecz w 180°C z termoobiegiem do zrumienienia. 
  • Podawaj z keczupem lub dipem czosnkowym. 
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej