Czym są warzywa julienne?
Warzywa julienne to najczęściej marchew, ziemniaki, buraki, seler oraz por. Swoją nazwę zawdzięczają technice krojenia na długie, cienkie i równe słupki, o długości ok. 5 cm i średnicy ok. 2 mm. Termin ten pierwszy raz pojawił się we francuskiej książce kucharskiej w roku 1722. Do czego wykorzystać tak przygotowane jarzyny?
Warzywa pokrojone w cienkie słupki julienne najczęściej wykorzystuje się jako półprodukt kulinarny, na surowe do sałatek i surówek, po usmażeniu lub ugotowaniu jako jarzynę na ciepło lub dodatek do smażonych ryb lub mięsa. Poza tym w kuchni francuskiej pod nazwą julienne znajdziemy danie w skład którego wchodzą pokrojone w słomkę warzywa, grzyby oraz mięso, wszystko zapieczone w półpłynnym beszamelowym sosie. Julienne zapieka się w małych kokilkach z pokrywkami.
Julienne to warzywa pokrojone w cienkie słupki lub paseczki:
SKŁADNIKI
- 3 marchewki
- 3 pietruszki
- kawałek selera
- 4 łyżki oliwy
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa dokładnie umyć i obrać. Pokroić w słupki.
- W rondlu lub na patelni podsmażyć je na oliwie przez 8 kilka minut. Następnie przykryć i poddusić jeszcze 5 minut. Należy pamiętać, aby od czasu do czasu mieszać. Inaczej warzywa się przypalą.
- Na koniec doprawić julienne solą i pieprzem, a przed samym podaniem posypać zieloną, posiekaną natką pietruszki.