Ciasto francuskie ze szpinakiem - bardzo smaczna i efektowna przekąska do zrobienia w kilka minut

Ciasto francuskie ze szpinakiem
Autor: Shutterstock Ciasto francuskie ze szpinakiem to znakomita przekąska na każda porę.
łatwy
20 min
6

Uwielbiam ciasto francuskie za jego cudownie kruchą strukturę i oczywiście uniwersalność, choć zdecydowanie wolę przygotowywać francuskie ciasto na słono. Na przykład ze szpinakiem i fetą.

Galeria: Przekąski z  ciasta francuskiego

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1-2 garście szpinaku
  • (opcjonalnie) garść liści krwistego szczawiu
  • 1 opakowanie fety
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki rzadkiego jogurtu naturalnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto wyjąć z lodówki, poczekać ok 5 minut, aż się ociepli i rozwinąć na blaszkę nieco mniejszą niż wielkość ciasta. Brzegi zawinąć do środka.
  • Połowę fety rozgnieść widelcem, dodać do niej jogurt i przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać i rozsmarować cienką warstwą na cieście.
  • Szpinak umyć i osuszyć, jeśli liście są bardzo duże pokroić na mniejsze kawałki, rozłożyć na cieście. Wierzch posypać pokruszoną fetą.
  • Wstawić do piekarnika na ok 20 minut. Wyjąć, a gdy nieco przestygnie udekorować liśćmi świeżego szczawiu krwistego. 
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej