Chipsy bez wyrzutów sumienia? Ten przepis wychodzi za każdym razem
Masz ochotę na słone chipsy, ale nie chcesz zaprzepaścić swojej diety? Mamy na to prosty sposób. Chipsy z rzodkiewki są proste w przygotowaniu, a smakują wyśmienicie. Wystarczy kilka składników, by móc rozkoszować się tymi chrupiącymi przysmakami, bez wyrzutów sumienia.
i
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zdrowsza wersja chipsów. Wypróbuj je samemu
Odstawienie słodkich i słonych przekąsek jest dla wielu trudnym elementem diety. Jednak nie musimy całkowicie rezygnować z ulubionych przysmaków. W wielu przypadkach wystarczy je po prostu zamienić na inną, zdrowszą, wersję.
Chipsy są doskonałym przykładem. Tradycyjnie, żeby je przygotować, smażymy cieniutko pokrojone ziemniaki w głębokim oleju. Jeśli jednak chcemy możemy stworzyć o wiele zdrowszą wersję. I tu do gry wchodzą właśnie domowe chipsy z rzodkiewki.
Piekarnik czy air fryer? Przygotujesz je na różne sposoby
Są proste w przygotowaniu, znacznie zdrowsze i smakują wybornie. Wystarczy pokroić rzodkiewki na cieniutkie plasterki, obtoczyć w przyprawach i upiec w piekarniku. Już sam sposób przygotowania sprawia, że są znacząco zdrowsze od normalnych. Jednak przygotowanie ich w piekarniku to tylko jeden ze sposobów.
Możemy bowiem również przygotować je w air fryerze. Wystarczy piec je partiami w 350 stopniach przez 6-7 minut. Nasze chipsy z rzodkiewki wychodzą pełne smaku i niesamowicie chrupiące. To idealny sposób na ciekawą słoną przekąskę na diecie.
SKŁADNIKI
- 7 rzodkiewek
- 1 łyżka oleju
- 0,5 łyżeczki czosnku w proszku
- sól i pieprz
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rzodkiewki dokładnie myjemy i osuszamy.
- Za pomocą obieraczki lub mandoliny kroimy rzodkiewki w cieniutkie plasterki.
- Pokrojoną rzodkiewkę wrzucamy do miski.
- Dodajemy olej i przyprawy.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
- Pieczemy w 225 stopniach przez około godzinę.