Chipsy bez wyrzutów sumienia? Ten przepis wychodzi za każdym razem

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Masz ochotę na słone chipsy, ale nie chcesz zaprzepaścić swojej diety? Mamy na to prosty sposób. Chipsy z rzodkiewki są proste w przygotowaniu, a smakują wyśmienicie. Wystarczy kilka składników, by móc rozkoszować się tymi chrupiącymi przysmakami, bez wyrzutów sumienia.
Zdrowsza wersja chipsów. Wypróbuj je samemu
Odstawienie słodkich i słonych przekąsek jest dla wielu trudnym elementem diety. Jednak nie musimy całkowicie rezygnować z ulubionych przysmaków. W wielu przypadkach wystarczy je po prostu zamienić na inną, zdrowszą, wersję.
Chipsy są doskonałym przykładem. Tradycyjnie, żeby je przygotować, smażymy cieniutko pokrojone ziemniaki w głębokim oleju. Jeśli jednak chcemy możemy stworzyć o wiele zdrowszą wersję. I tu do gry wchodzą właśnie domowe chipsy z rzodkiewki.
Piekarnik czy air fryer? Przygotujesz je na różne sposoby
Są proste w przygotowaniu, znacznie zdrowsze i smakują wybornie. Wystarczy pokroić rzodkiewki na cieniutkie plasterki, obtoczyć w przyprawach i upiec w piekarniku. Już sam sposób przygotowania sprawia, że są znacząco zdrowsze od normalnych. Jednak przygotowanie ich w piekarniku to tylko jeden ze sposobów.
Możemy bowiem również przygotować je w air fryerze. Wystarczy piec je partiami w 350 stopniach przez 6-7 minut. Nasze chipsy z rzodkiewki wychodzą pełne smaku i niesamowicie chrupiące. To idealny sposób na ciekawą słoną przekąskę na diecie.
SKŁADNIKI
- 7 rzodkiewek
- 1 łyżka oleju
- 0,5 łyżeczki czosnku w proszku
- sól i pieprz
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rzodkiewki dokładnie myjemy i osuszamy.
- Za pomocą obieraczki lub mandoliny kroimy rzodkiewki w cieniutkie plasterki.
- Pokrojoną rzodkiewkę wrzucamy do miski.
- Dodajemy olej i przyprawy.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
- Pieczemy w 225 stopniach przez około godzinę.