Chipsy bez wyrzutów sumienia? Ten przepis wychodzi za każdym razem

Chipsy bez wyrzutów sumienia? Ten przepis wychodzi za każdym razem
Autor: Shutterstock.com Chipsy bez wyrzutów sumienia? Ten przepis wychodzi za każdym razem
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Masz ochotę na słone chipsy, ale nie chcesz zaprzepaścić swojej diety? Mamy na to prosty sposób. Chipsy z rzodkiewki są proste w przygotowaniu, a smakują wyśmienicie. Wystarczy kilka składników, by móc rozkoszować się tymi chrupiącymi przysmakami, bez wyrzutów sumienia.

Zdrowsza wersja chipsów. Wypróbuj je samemu

Odstawienie słodkich i słonych przekąsek jest dla wielu trudnym elementem diety. Jednak nie musimy całkowicie rezygnować z ulubionych przysmaków. W wielu przypadkach wystarczy je po prostu zamienić na inną, zdrowszą, wersję.

Chipsy są doskonałym przykładem. Tradycyjnie, żeby je przygotować, smażymy cieniutko pokrojone ziemniaki w głębokim oleju. Jeśli jednak chcemy możemy stworzyć o wiele zdrowszą wersję. I tu do gry wchodzą właśnie domowe chipsy z rzodkiewki.

Piekarnik czy air fryer? Przygotujesz je na różne sposoby

Są proste w przygotowaniu, znacznie zdrowsze i smakują wybornie. Wystarczy pokroić rzodkiewki na cieniutkie plasterki, obtoczyć w przyprawach i upiec w piekarniku. Już sam sposób przygotowania sprawia, że są znacząco zdrowsze od normalnych. Jednak przygotowanie ich w piekarniku to tylko jeden ze sposobów.

Możemy bowiem również przygotować je w air fryerze. Wystarczy piec je partiami w 350 stopniach przez 6-7 minut. Nasze chipsy z rzodkiewki wychodzą pełne smaku i niesamowicie chrupiące. To idealny sposób na ciekawą słoną przekąskę na diecie.

SKŁADNIKI

  • 7 rzodkiewek
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki czosnku w proszku
  • sól i pieprz
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rzodkiewki dokładnie myjemy i osuszamy.
  • Za pomocą obieraczki lub mandoliny kroimy rzodkiewki w cieniutkie plasterki.
  • Pokrojoną rzodkiewkę wrzucamy do miski.
  • Dodajemy olej i przyprawy.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  • Pieczemy w 225 stopniach przez około godzinę.
Rzodkiewka - czy warto jeść rzodkiewkę?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej