Burgery degustacyjne z Air Fryera. Przepis Pawła Lorocha na burgery na 2 kęsy

2024-11-06
Paweł Loroch
Burgery degustacyjne z Air Fryera. Przepis Pawła Lorocha na burgery na 2 kęsy
Autor: Shutterstock Małutkie burgery wprost z Air Fryera to pyszna ozdoba każdej imprezy
łatwy
25 min
4

Dobry burger dla każdego znaczy coś innego. Oczywiście zawsze najważniejszy jest tytułowy kotlet, ale o ostatecznym wyrazie dania stanowią jego dodatki.

Klasyczne mini burgery wg Pawła Lorocha

Burgerownie na całym świecie prześcigają się w oryginalności, tworząc burgery-potwory ze wszystkim, co się tylko da. W ruch idą nietypowe sosy, egzotyczne warzywa i owoce, dziwaczne kiełki i zdumiewające posypki.

Mało tego! Zamiast klasycznego „patty”, czyli porcji czystej, zmielonej wołowiny w proporcji tłuszczu do mięsa 3:7, oferuje się często wersje drobiowe, wieprzowe, rybne i wegetariańskie, które jak gdyby nigdy nic udają pełnoprawne burgery, a bułkę zastępuje się liściem (!!!) sprężystej sałaty lodowej.

Jak dla mnie, burger nie powinien silić się na oryginalność, ale składać się z tego, co trzeba – wołowego mięsa, pszennej bułki i minimalnej ilości dodatków. Najlepiej dwóch, dobrze do siebie pasujących. Takie właśnie są moje burgery z Air Fryera: zamiast jednego potwora proponuję cztery klasyczne i wyraziste miniatury: ostrą – z jalapeño i topionym serem, umamiczną – z pieczarką i gorgonzolą, słodką – z brie i żurawiną, oraz wielozwierzęcą – ze świńskim boczkiem i przepiórczym jajem.

Air Fryer obchodzi się z burgerami wzorcowo: kotlety pieką się dwie minuty, dodatki na nich jeszcze szybciej, a mała bułeczka zaczyna trzeszczeć złocistością w ciągu kilkudziesięciu sekund. Jak na fast food przystało.

Pod materiałem wideo znajdziesz naszą galerię z innymi przepisami na domowy fast food

SKŁADNIKI

  • 4 bułeczki pszenne
  • 200 g mielonej wołowiny
  • sól i pieprz
  • Dodatki
  • ser topiony i jalapeño
  • brie i żurawina
  • gorgonzola i pieczarka
  • boczek i przepiórcze jajko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso wyrób dłonią w misce przez kilka minut.
  • Podziel mięso na cztery równe porcje. Uformuj dłońmi burgery: płaskie i sporo większe od średnicy bułki.
  • Ułóż burgery na ruszcie, posól i popieprz wedle uznania.
  • Piecz burgery w 190 stopniach przez 2 minuty. Obróć burgery, połóż je na spodach przekrojonych bułek i ułóż na nich dodatki.
  • Umieść spody bułek z burgerami i dodatkami na ruszcie. Piecz burgery z dodatkami przez 1–2 minuty.
  • Przykryj burgery wierzchami bułek i dopiecz je ostatecznie w ciągu minuty.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Paweł Loroch