Bolognese w cieście - super pomysł na przekąskę
2021-12-28
łatwy
35 min
6
Poznajcie przepis na bolognese w cieście! Sos bolognese, ukochany dodatek do spaghetti można zapiec w cieście - wiedzieliście? I nie mam tu na myśli pysznej, ale tuczącej lasagne. Sos, odpowiednio zagęszczony, można wykorzystać do wyczarowania cudownej i prostej przekąski na imprezę.
SKŁADNIKI
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- mała puszka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, oregano, bazylia do smaku
- 4 jajka
- olej do smażenia
- małe opakowanie pomidorów koktajlowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę drobno posiekać, lekko podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać czosnek i mielone mięso. Smażyć aż mięso nie będzie surowe.
- Dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i pozostałe przyprawy, wymieszać, doprowadzić do zagotowania i odstawić do wystudzenia. Sos powinien być znacznie gęściejszy niż ten do makaronu.
- Pomidory przekroić na połówki.
- Do przestudzonego farszu dodać jajka, wymieszać.
- Ciasto francuskie rozwinąć, wzdłuż dłuższego brzegu rozłożyć połowę farszu, na nim ułożyć połówki pomidorów, zwinąć w rulon. Podobnie postąpić z drugim płatem ciasta.
- Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem i piec w temperaturze 180ºC przez ok. 30 minut, do zrumienienia.
- Po ostudzeniu przekrawać na dwucentymetrowe plastry.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?