Bolognese w cieście - super pomysł na przekąskę

Bolognese w cieście - super pomysł na przekąskę
Autor: Shutterstock Sos bolognese zapieczony w cieście francuskim to pomysł na prostą i oryginalną przekaskę imprezową
łatwy
35 min
6

Poznajcie przepis na bolognese w cieście! Sos bolognese, ukochany dodatek do spaghetti można zapiec w cieście - wiedzieliście? I nie mam tu na myśli pysznej, ale tuczącej lasagne. Sos, odpowiednio zagęszczony, można wykorzystać do wyczarowania cudownej i prostej przekąski na imprezę.

SKŁADNIKI

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • mała puszka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, oregano, bazylia do smaku
  • 4 jajka
  • olej do smażenia
  • małe opakowanie pomidorów koktajlowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę drobno posiekać, lekko podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać czosnek i mielone mięso. Smażyć aż mięso nie będzie surowe.
  • Dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i pozostałe przyprawy, wymieszać, doprowadzić do zagotowania i odstawić do wystudzenia. Sos powinien być znacznie gęściejszy niż ten do makaronu.
  • Pomidory przekroić na połówki.
  • Do przestudzonego farszu dodać jajka, wymieszać.
  • Ciasto francuskie rozwinąć, wzdłuż dłuższego brzegu rozłożyć połowę farszu, na nim ułożyć połówki pomidorów, zwinąć w rulon. Podobnie postąpić z drugim płatem ciasta.
  • Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem i piec w temperaturze 180ºC przez ok. 30 minut, do zrumienienia. 
  • Po ostudzeniu przekrawać na dwucentymetrowe plastry.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej