Błyskawiczny paprykarz ze śledzi w puszce i kaszy bulgur
2022-06-06
łatwy
15 min
4
Paprykarz z kaszy bulgur i śledzi z puszki zrobisz tak szybko, że ani się obejrzysz, a danie będzie gotowe. Na dodatek nie jest drogie, a zdrowe, jak wszystko co z kaszą, pomidorami i morskimi rybami.
SKŁADNIKI
- 2 puszki śledzi w pomidorach
- 100 g kaszy bulgur
- 3 młode marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula + ewentualnie szczypiorek
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 50 ml białego wina wytrawnego (opcjonalnie, ale warto je dodać)
- mielona słodka papryka
- mielona ostra papryka
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę ugotować na sypko, zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić i przelać na sicie zimną wodą, dobrze osączyć.
- Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę i paprykę pokroić w kostkę, warzywa podsmażyć na rozgrzanym oleju i dusić przez chwilę w winie. Nadmiar płynu odparować.
- Śledzie razem z sosem przełożyć do miski, rozgnieść - można widelcem, choć szybciej i dokładniej rozdrobnimy je tłuczkiem do ziemniaków.
- Dodać kaszę i podduszone warzywa, wymieszać. Jeśli pasta wydaje nam się zbyt mało pomidorowa - dodać 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Doprawić do smaku solą, pieprzem i paprykami.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?