Błyskawiczny paprykarz ze śledzi w puszce i kaszy bulgur

Błyskawiczny paprykarz ze śledzi w puszce i kaszy bulgur
Autor: Shutterstock Ta odmiana klasycznego paprykarza jest bardzo łatwa do przygotowania
łatwy
15 min
4

Paprykarz z kaszy bulgur i śledzi z puszki zrobisz tak szybko, że ani się obejrzysz, a danie będzie gotowe. Na dodatek nie jest drogie, a zdrowe, jak wszystko co z kaszą, pomidorami i morskimi rybami.

SKŁADNIKI

  • 2 puszki śledzi w pomidorach
  • 100 g kaszy bulgur
  • 3 młode marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula + ewentualnie szczypiorek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 50 ml białego wina wytrawnego (opcjonalnie, ale warto je dodać)
  • mielona słodka papryka
  • mielona ostra papryka
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę ugotować na sypko, zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić i przelać na sicie zimną wodą, dobrze osączyć.
  • Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę i paprykę pokroić w kostkę, warzywa podsmażyć na rozgrzanym oleju i dusić przez chwilę w winie. Nadmiar płynu odparować.
  • Śledzie razem z sosem przełożyć do miski, rozgnieść - można widelcem, choć szybciej i dokładniej rozdrobnimy je tłuczkiem do ziemniaków.
  • Dodać kaszę i podduszone warzywa, wymieszać. Jeśli pasta wydaje nam się zbyt mało pomidorowa - dodać 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Doprawić do smaku solą, pieprzem i paprykami.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej