Bliny z kawiorem i śmietaną: przepis [inspiracja Magdy Gessler]
2021-11-23
łatwy
45 min
4
Przepis Magdy Gessler na bliny z kawiorem i śmietaną został opracowany dla restauracji Carska. Robi się je z mieszanki mąki pszennej i żytniej. Drożdżowe placuszki podaje się na ciepło z kwaśną śmietaną i kawiorem. To pyszna przekąska w sam raz na Karnawał, ale też dobry pomysł na szampańską kolację.
SKŁADNIKI
- 1 słoik kawioru czarnego lub czerwonego
- gęsta kwaśna śmietana lub serek homogenizowany bez cukru
- 250 g mąki gryczanej
- 150 g mąki pszennej
- 25 g drożdży
- 2 szklanki mleka
- 4 łyżki masła
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko lekko zagrzać (nie może być wrzące).
- Drożdże, 2 łyżki mąki żytniej i 2 łyżki pszennej rozprowadzić w miseczce w niedużej ilości ciepłego mleka. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż urośnie.
- Następnie w większej misce zmieszać resztę mąki, cukier, sól, żółtko, mleko oraz roztopione masło. Wyrobić ciasto na gładko, dodać wyrośnięte drożdże, dokładnie wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
- Na patelni rozgrzać olej. Bliny usmażyć po obu stronach na złoty kolor. Podawać na ciepło ze śmietaną i kawiorem.