Bakłażanowa pasta z orzechami: przepis
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Delikatny, charakterystyczny smak bakłażana idealnie komponuje się z orzechami. Dlatego też proponujemy przygotowanie pasty z tymi dwoma składnikami w roli głównej. Podajemy dobry przepis na bakłażanową pastę z orzechami.
SKŁADNIKI
- 1 średniej wielkości bakłażan
- 5 łyżek oleju ryżowego
- 5 łyżek gęstego jogurtu
- 1 łyżka oliwy
- 5 łyżek łuskanych orzechów włoskich
- kmin rzymski
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażana myjemy, kroimy w plastry i posypujemy solą, aby puścił sok. Po 15 minutach płuczemy, kroimy na cząstki i smażymy na oleju do miękkości.
- Gdy ostygnie, dodajemy jogurt, oliwę, szczyptę soli i pieprzu. Całość miksujemy.
- Na koniec do masy wrzucamy rozdrobnione orzechy.
- Podajemy z chlebkiem pita posypaną kminem rzymskim.