Bakłażan z mozarellą - przepis na bakłażana z grilla

2021-03-29
przepis_na_grilla_baklazan_z.jpg
Autor: Shutterstock Pyszny bakłażan z mozzarellą.
łatwy
25 min
4

Inna nazwa bakłażana to gruszka miłosna. Warto o tym pamiętać, zwłaszcza, kiedy przyrządza się dania z grilla z ukochaną osobą.  Tym razem podajemy przepis na prawdziwy afrodyzjak - bakłażan podawany z mozzarellą, polany aromatyczną oliwą. Sprawdź, jak go przygotować.

SKŁADNIKI

  • bakłażan
  • 3 pomidory
  • ser mozzarella
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • listki bazylii
  • sól
  • pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażana umyj, osusz, odetnij szypułkę. Pokrój na plastry grubości 1,5 centymetra. Posól i odstaw na kwadrans, aby puściły soki.
  • W tym czasie przygotuj warzywa oraz ziołową oliwę. Posiekaj czosnek, bazylię. Wymieszaj z oliwą. Posól i popieprz.
  • Pomidora umyj i pokrój w plastry.
  • Mozzarellę pokrój  plastry.
  • Bakłażana osącz na papierowym ręczniku. Rozgrzej grill i układaj na nim plastry, piekąc po 2 minuty z każdej strony.
  • Podawaj na ciepło, polane oliwą, kładąc na każdy plaster bakłażana plasterkiem pomidora i mozzarelli.