Bakłażan z mozarellą - przepis na bakłażana z grilla

2017-07-19
przepis_na_grilla_baklazan_z.jpg
Autor: Shutterstock Pyszny bakłażan z mozzarellą.
łatwy
25 min
4

Inna nazwa bakłażana to gruszka miłosna. Warto o tym pamiętać, zwłaszcza, kiedy przyrządza się dania z grilla z ukochaną osobą.  Tym razem podajemy przepis na prawdziwy afrodyzjak - bakłażan podawany z mozzarellą, polany aromatyczną oliwą. Sprawdź, jak go przygotować.

Składniki

bakłażan

3 pomidory

ser mozzarella

oliwa z oliwek

2 ząbki czosnku

listki bazylii

sól

pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Bakłażana umyj, osusz, odetnij szypułkę. Pokrój na plastry grubości 1,5 centymetra. Posól i odstaw na kwadrans, aby puściły soki.

W tym czasie przygotuj warzywa oraz ziołową oliwę. Posiekaj czosnek, bazylię. Wymieszaj z oliwą. Posól i popieprz.

Pomidora umyj i pokrój w plastry.

Mozzarellę pokrój  plastry.

Bakłażana osącz na papierowym ręczniku. Rozgrzej grill i układaj na nim plastry, piekąc po 2 minuty z każdej strony.

Podawaj na ciepło, polane oliwą, kładąc na każdy plaster bakłażana plasterkiem pomidora i mozzarelli.