Bakłażan z mozarellą - przepis na bakłażana z grilla
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Inna nazwa bakłażana to gruszka miłosna. Warto o tym pamiętać, zwłaszcza, kiedy przyrządza się dania z grilla z ukochaną osobą. Tym razem podajemy przepis na prawdziwy afrodyzjak - bakłażan podawany z mozzarellą, polany aromatyczną oliwą. Sprawdź, jak go przygotować.
SKŁADNIKI
- bakłażan
- 3 pomidory
- ser mozzarella
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- listki bazylii
- sól
- pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażana umyj, osusz, odetnij szypułkę. Pokrój na plastry grubości 1,5 centymetra. Posól i odstaw na kwadrans, aby puściły soki.
- W tym czasie przygotuj warzywa oraz ziołową oliwę. Posiekaj czosnek, bazylię. Wymieszaj z oliwą. Posól i popieprz.
- Pomidora umyj i pokrój w plastry.
- Mozzarellę pokrój plastry.
- Bakłażana osącz na papierowym ręczniku. Rozgrzej grill i układaj na nim plastry, piekąc po 2 minuty z każdej strony.
- Podawaj na ciepło, polane oliwą, kładąc na każdy plaster bakłażana plasterkiem pomidora i mozzarelli.