Awokado z pomidorem: przepis na szybką w przygotowaniu i zdrową przekąskę
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Awokado z pomidorem to zdrowe, pyszne i szybkie w przygotowaniu ,,małe co nieco". Przeczytaj, jak je przygotować!
SKŁADNIKI
- 1 dojrzałe i miękkie awokado
- 1 mały pomidor
- garść pokrojonej dymki
- sól
- 2-3 szczypty pieprzu mielonego
- szczypta papryki chili
- kilka kulek pieprzu ziarnistego
- oliwa z oliwek
- do ozdoby: kilka małych listków rzodkiewki, rukoli, tymianku, świeże kiełki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Awokado i pomidor parzymy wrzątkiem.
Z pomidora ściągamy skórę, wydrążamy pestki w resztę warzywa kroimy w kosteczkę.
Na środku talerza układamy listki rzodkiewki, pokrojoną dymkę, kiełki i inne, ulubione dodatki.
Awokado kroimy na dwie części, wyciągamy z niego pestkę i kładziemy na talerz z dodatkami.
Na środek każdej połówki awokado wykładamy pomidora.
Całość polewamy oliwą, a następnie doprawiamy pieprzem, solą oraz papryką chili i posypujemy dodatkowo kulkami pieprzu.