Antipasti z papryczek i sera feta

2021-03-29
Antipasti z papryczek i sera
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Podczas przyjęć na polskich stołach znajdują się tradycyjne i tak przez nas lubiane przekąski. Czasem jednak warto poeksperymentować. Aby od razu nie zaczynać od głównego dania, warto skupić się na przystawce. Do menu odświętnego posiłku śmiało może dołączyć antipasti z papryczek i sera feta.

SKŁADNIKI

  • ok. 15 słodkich papryczek pomidorowych
  • kostka sera feta
  • kostka sera białego
  • sól, pieprz
  • kilka ząbków czosnku
  • zioła (ulubione np. zioła prowansalskie, tymianek, bazylia)
  • ok. 400 ml oliwy lub oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Papryczki delikatnie oczyszczamy z gniazd nasiennych i wrzucamy do gotującej się wody na ok. 5 minut, następnie wyjmujemy i polewamy zimną wodą. Odstawiamy do wystygnięcia.

    Dokładnie łączymy oba rodzaje sera, czosnek (przeciśnięty przez praskę) i zioła.

    Tak powstałym farszem napełniamy papryczki i układamy je w słoiku.

    Pomiędzy papryki wkładamy dodatkowo ząbki czosnku i zioła.

    Olej mieszamy z oliwą i mocno podgrzewamy.

    Gorącą oliwą zalewamy papryczki.

    Zakręcamy szczelnie słoiki i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka dni.

Redakcja
więcej