Antipasti z papryczek i sera feta

Podczas przyjęć na polskich stołach znajdują się tradycyjne i tak przez nas lubiane przekąski. Czasem jednak warto poeksperymentować. Aby od razu nie zaczynać od głównego dania, warto skupić się na przystawce. Do menu odświętnego posiłku śmiało może dołączyć antipasti z papryczek i sera feta.
SKŁADNIKI
- ok. 15 słodkich papryczek pomidorowych
- kostka sera feta
- kostka sera białego
- sól, pieprz
- kilka ząbków czosnku
- zioła (ulubione np. zioła prowansalskie, tymianek, bazylia)
- ok. 400 ml oliwy lub oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Papryczki delikatnie oczyszczamy z gniazd nasiennych i wrzucamy do gotującej się wody na ok. 5 minut, następnie wyjmujemy i polewamy zimną wodą. Odstawiamy do wystygnięcia.
Dokładnie łączymy oba rodzaje sera, czosnek (przeciśnięty przez praskę) i zioła.
Tak powstałym farszem napełniamy papryczki i układamy je w słoiku.
Pomiędzy papryki wkładamy dodatkowo ząbki czosnku i zioła.
Olej mieszamy z oliwą i mocno podgrzewamy.
Gorącą oliwą zalewamy papryczki.
Zakręcamy szczelnie słoiki i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka dni.